Boli

#sfaturi somn odihnitor # viitor sanatos #importanta somn #somn odihnitor #adulti #copii

Somn odihnitor, viitor sanatos. Sfaturi pentru un somn de calitate pentru adulti si copii

Ziua Mondiala a Somnului este marcata anul acesta la nivel international pe 19 martie si se desfasoara sub sloganul "Somn odihnitor, viitor sanatos". Evenimentul are scopul de a aduce in atentia oamenilor tulburarile de somn si importanta unui somn de calitate. 

Cu aceasta ocazie, Societatea Romana de Pneumologie, Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva, Asociatia pentru Tulburari de Somn la Copii si Adolescenti, Asociatia Medicala de Preventie prin Stil de Viata Sanatos, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davilla” din Bucuresti si Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti subliniaza rolul somnului pentru un viitor sanatos, mai ales ca pandemia de COVID-19 a afectat inclusiv somnul la pacienti si la personalul medical din prima linie, direct implicat in ingrijirea bolnavilor cu noul coronavirus.

Pana la 45% din populatia lumii are probleme cu somnul. Cele mai frecvente tulburari de somn sunt insomnia si apneea obstructiva.

Insomnia afecteaza intre 30-45% din populatia adulta. Persoanele cu insomnie sufera de mai multe simptome de anxietate si depresie decat persoanele care nu au aceasta problema.

Respiratia regulata in timpul somnului este esentiala pentru a mentine sanatatea. Intreruperea ei in timpul somnului se numeste apnee obstructiva si afecteaza 4% dintre barbati, 2% dintre femei si inseamna dificultatea de a respira in timpul somnului.

Netratate, pe termen lung, tulburarile de somn vin cu o multime de probleme medicale. „Somnul reprezinta o treime din viata. De calitatea, durata si  profunzimea lui depinde ameliorarea  vietii noastre de zi cu zi  si modul in care ne desfasuram  cu spor sau nu activitatile noastre zilnice. Sunt suficiente cateva nopti la rand de nesomn pentru ca organismul sa intre in degringolada, intrucat lipsa somnului dezechilibreaza capacitatea corpului de a controla nivelul glicemiei si de a utiliza insulina. Pe termen lung, alaturi de alti factori, lipsa somnului creste riscul de diabet zaharat de tip II. Este doar un exemplu al multiplelor interconexiuni ale unor afectiuni cronice cu modul nostru de a ne odihni. De asemenea, somnul insuficient incetineste metabolismul, deci creste riscul de obezitate, dar este si un factor de risc pentru hipertensiune si probleme cardiovasculare.”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie.

Copiii dorm mai mult decat adultii.  Ei au necesitati crescute de somn ce corespund dezvoltarii intense de la aceasta varsta si a faptului ca se afla intr-o permanenta stare de invatare. Riscurile asociate cu un somn neodihnitor la copii sunt reprezentate de asocierea cu tulburari de crestere si dezvoltare, reglare emotionala deficitara, anxietate, depresie si obezitate.

“Nu este doar un cliseu atunci cand spunem ca somnul odihnitor reprezinta unul dintre cei trei piloni ai sanatatii, alaturi de alimentatia echilibrata si miscarea fizica. Cele mai mari beneficii vin din combinarea acestor obiceiuri, intreaga perioada de 24 de ore trebuie luata in considerare si privita in ansamblu. Combinatia - mai multa activitate fizica, mai putin timp de activitati statice, sedentare si mai mult somn - va contribui la sanatatea fizica, va reduce riscul pentru dezvoltarea obezitatii si va imbunatati sanatatea mintala”, spune dr. Mihaela Oros, presedinta Asociatiei pentru Tulburari de Somn la Copii si Adolescenti.

" Stilul de viata devine tot mai important atat in preventia, cat si in managementul bolilor cronice. Relatiile dintre somnul deficitar si tulburarile de comportament alimentar sunt dovedite stiintific. Scurtarea duratei somnului este factor predispozant atat pentru obezitate, cat si pentru diabet zaharat. Un studiu aparut acum cateva zile in American Heart Journal arata o relatie clara intre numarul de internari pentru forme grave de COVID-19 si conditii cardiometabolice: obezitate, diabet, hipertensiune, insuficienta cardiaca. Se mentioneaza ca 2/3 din internarile pentru COVID ar putea fi prevenite prin schimbarea stilului de viata. Astfel, asa cum spune vestitul Dariush Mozzafarian, somitate a cardiologiei americane, mai mult ca oricand, ar trebui sa educam/ informam populatia despre un stil de viata sanatos care sa cuprinda bineinteles si reguli clare pentru un somn odihnitor. Sa facem ca somnul sa fie prietenul nostru, respectandu-l.”, adauga si dr. Anca Hancu, medic nutritionist, presedinta Asociatiei Medicale de Preventie prin Stilul de Viata Sanatos.

Majoritatea tulburarilor de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai putin de o treime dintre cei care sufera ignora aceasta problema si nu cauta ajutor profesional.

Este important ca oamenii sa inteleaga ca somnul, la fel ca miscarea, hidratarea, si nutritia are un rol in buna functionare a organismului. Sunt trei elemente la care ar trebui sa fie atenti: durata, suficienta pentru ca persoana sa fie odihnita si alerta in ziua urmatoare, continuitatea, adica perioadele de somn trebuie sa fie fara fragmentare si profunzimea.  Somnul ar trebui sa fie suficient de profund pentru a fi odihnitor. Toate acestea sunt cheia pentru un viitor sanatos pe toate planurile.

Cele 10 conditii pentru un somn sanatos la adulti

1. Fixati ora de culcare si ora de trezire.

2. Daca aveti obiceiul de a face sieste, nu depasiti 45 de minute de somn in timpul zilei.

3. Evitati ingestia excesiva de alcool cu 4 ore inainte de culcare si nu fumati.

4. Evitati cofeina cu 6 ore inainte de culcare. Aceasta include cafeaua, ceaiul si bauturi acidulate, precum si ciocolata.

5. Evitati alimentele grele, condimentate sau cu zahar cu 4 ore inainte de culcare. O gustare usoara inainte de culcare este acceptabila.

6. Faceti exercitii fizice in mod regulat, dar nu chiar inainte de culcare.

7. Folositi lenjerie de pat confortabila.

8. Gasiti o setare confortabila a temperaturii (21 de grade) pentru somn si mentineti camera bine ventilata.

9. Blocati toate zgomotele care distrag atentia si eliminati cat mai multa lumina posibila.

10. Rezervati patul pentru somn si sex. Nu folositi patul ca birou, sala de munca sau camera de recreere.

 

10 sfaturi adresate parintilor pentru un somn sanatos la copil (pana la varsta de 12 ani)

1. Duceti copilul la culcare la aceeasi ora in fiecare seara, de preferinta inainte de ora 21:00.

2. Programul de somn trebuie sa fie adecvat varstei.

3. Stabiliti o rutina consistenta de culcare.

4. Faceti dormitorul copilului dvs. sa fie mai bun - rece, intunecat si linistit.

5. Incurajati-va copilul sa adoarma independent.

6. Evitati lumina puternica la culcare si in timpul noptii si cresteti expunerea la lumina dimineata.

7. Evitati mesele grele si exercitiile puternice aproape de culcare.

8. Pastrati toate elementele electronice, inclusiv televizoarele, calculatoarele si telefoanele mobile in afara dormitorului si limitati utilizarea electronicelor inainte de culcare.

9. Evitati cofeina, inclusiv bauturi acidulate, cafea si ceaiuri (precum si ice tee).

10. Tineti un program zilnic regulat, respectand orele meselor.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare