Boli

#dispozitive digitale #protejarea ochilor # lumina albastra

Solutii pentru a-ti proteja ochii de lumina dispozitivelor digitale

Traim intr-o lume in care oamenii moderni au devenit obsedati de gadgeturi. Ei petrec ore in sir la calculator, la laptop sau cu smartphone-ul in mana, incat nu mai tin cont de repercusiunile acestora asupra organismului lor. Potrivit cercetatorilor toate gadget-urile au un impact negativ asupra sanatatii si vom spune si de ce. Chiar simpla folosire a smartphone-ului ore in sir poate avea consecinte grave, toate acestea fiind explicate prin studiile facute de specialistii in domeniu. in ziua de azi toata lumea foloseste calculatorul, atat copiii cat si adultii. Din pacate avem oportunitatea de a beneficia de avantajele progresului stiintific tehnologic, dar si dezavantajul de a ne strica sanatatea. Iata care sunt principalele consecinte ale folosirii acestor gadgeturi:
  • Folosind astfel de gadgeturi zi de zi poti ajunge sa ai gatul usor curbat inainte, la fel si partea superioara a coloanei se va apleca in fata si treptat apar dureri severe in zona acestora.
  • In urma faptului ca manevrezi chiar si 4-5 ore pe zi astfel de dispozitive poti avea dureri la mana, la incheietura acesteia, poti suferi de sindrom de tunel carpian, din cauza afectarii nervului median.
  • Miscarile repetitive, rapide, timp de cateva ore la tastatura computerului sau la tableta ori smartphone pot cauza durere, furnicaturi si senzatie de arsura la una sau la ambele maini.
  • Ochii pot suferi din cauza nivelului ridicat de lumina albastra emis de ecranele calculatoarelor, smartphone-urilor, LCD-urilor, notebook-urilor, LED-urilor sau tabletelor. Toate acestea emit lumina de intensitate ridicata sau lumina HEV care poate afecta vederea pe termen lung, dar si creierul (dupa cum spun cercetatorii).

Ce este lumina albastra?

Sa vorbim putin despre consecintele ei negative asupra vederii si organismului. Lumina albastra este emisa de ecranele digitale. Este lumina vizibila de inalta energie, numita si lumina HEV. Spectrul ei este de 15 ori mai periculos pentru vedere decat alte culori din spectrul vizibil.

Poate provoca insomnie. Daca stai mult timp in fata calculatorului sau la TV si te expui ore in sir la lumina albastra emisa de acestea poti avea probleme cu somnul. Aceasta lumina intensa inhiba producerea de melatonima – care este un produs natural al glandei pineale (sau glanda epifiza) din creier.

Si asa melatonina incepe sa scada o data cu inaintarea in varsta, daca mai este si stopata producerea ei prin intermediul luminii albastre este clar ca apar efecte neplacute asupra organismului. Ea este un hormon cu efect antioxidant puternic ce regleaza somnul. Daca nivelul ei scade atunci apare riscul de insomnie, de a avea probleme cu somnul. in timp, sunt afectate ritmurile cicardiene, deficitul de somn cauzeaza agitatie, nervozitate, dureri de cap si oboseala cronica. Medicii recomanda un program regulat de somn, la aceeasi ora si statul mai putin timp la calculator si televizor.

Lumina albastra este nociva pentru ochi. Lungimea ei de unda stimuleaza foarte mult creierul si poate produce oboseala si insomnie. Prin expunerea pe termen lung la aceasta lumina se poate slabi vederea, apare senzatia de intepaturi la ochi si cresterea presiunii intraoculare. Lumina albastra a fost asociata cu riscul de a suferi de degenerescenta maculara si cataracta. Specialistii de la optica medicala din Bucuresti spun despre riscul de deteriorare al retinei copiilor dar si al adultilor care folosesc astfel de gadgeturi si ofera consultatii oftalmologice cu medici primari profesionisti cat si produse pentru ochi – ochelari de vedere si ochelari de soare (ce asigura o buna protectie impotriva radiatiilor ultraviolete puternice).

Cu tratamentul aplicat asupra lentilelor Hoya, Blue Control iti poti proteja vederea! Lentilele Hoya pot oferi o vedere foarte buna si o protectie impotriva efectelor nocive ale luminii albastre. in plus, cu ajutorul acestor lentile culorile de pe ecranul digital sunt receptate mai clar si mai natural prin intensificarea contrastului, iar efectul stresant si obositor al luminii asupra ochilor este stopat.

Essilor – Crizal Prevencia reprezinta o inovatie in domeniul lentilelor care filtreaza selectiv lumina albastra-violet si razele ultraviolete periculoase pentru ochi dar si pentru piele. Alegand tratamentul Crizal Prevencia, iti poti proteja ochii impotriva imbatranirii premature, impotriva dezvoltarii unor boli grave care distrug vederea – cum este spre exemplu cataracta si degenerescenta maculara. Lentilele sunt de calitate inalta, ofera cea mai buna vedere si se remarca si printr-o transparenta ce dureaza in timp. Sunt rezistente la murdarie, apa, praf, reflexii si zgarieturi.

Proprietati deosebite in ceea ce priveste mentinerea sanatatii vederii au si lentilele de ochelari produse de companiile Nikon – See Coat Blue dar si de Ital Lenti – Blu Block.

  • Compania Nikon ofera un tratament revolutionar de protectie excelenta a ochilor impotriva radiatiilor ultraviolete si a luminii nocive de tip HEV. Astfel de produse Nikon sunt ideale pentru toti oamenii care folosesc ore in sir dispozitive digitale ce au ecran LCD, care emit lumina artificiala LED.
  • Tot pentru protejarea ochilor sunt recomandate produsele de noua generatie cu filtre transparente absorbante a luminii albastre (cu lungimea de unda de 380-460 nm). Ital Lenti recomanda astfel de produse care ofera protectie impotriva luminii nocive emise de dispozitivele digitale, lampile metalice cu halogen si becurile cu LED. Lentilele sunt de foarte buna calitate, rezistente in timp, se intretin usor, iar contrastul este foarte bun si astfel perceptia culorilor imbunatatita. Pot fi utilizate de cei care poarta ochelari de distanta si de aproape.

Cu astfel de producatori de lentile de inalta calitate se poate asigura o protectie speciala vederii copiilor, adultilor si a oricarei persoane indiferent de varsta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului