Boli

#soare #acnee #cosuri #piele #ten gras

Soare si acnee, o combinatie periculoasa

Pielea bronzata a devenit o dorinta imposibil de rezistat pentru foarte multe femei. Insa, expunerea la soare nu este deloc compatibila cu un ten cu acnee. Falsa impresie ca soarele ar trata cosurile este doar un mit complet lipsit de adevar.

 

Efectele soarelui asupra acneei: o iluzie falsa

 

Persoanele care sufera de acnee au auzit cu siguranta ca soarele ar ameliora aspectul pielii. De fapt, expunerea la soare usuca pielea si pe langa efectul de ten bronzat, nuanta tenului pare uniformizata, ceea ce te lasa sa crezi ca ai scapat si de cosuri.

Problema este ca expunerea la soare contribuie la ingrosarea stratului superficial al pielii, consecinta ce duce la astuparea porilor. Pe o perioada mai lunga de timp insa, sebumul care nu mai are posibilitatea sa se elimine favorizeaza formarea punctelor negre si a cosurilor. Asa se explica practic de ce dupa un anumit timp de la intoarcerea din vacanta, cosurile incep sa-si faca din nou aparitia.

De asemenea, diminuarea stresului in tot acest timp contribuie in mare masura la diminuarea acneei, la fel ca si apa sarata sau cu clor din piscine. Insa, efectul benefic nu este decat de scurta durata.

 

Sfaturi utile pentru a face fata soarelui

 

Daca ai o acnee suparatoare, nu-ti ramane de facut decat sa incerci sa faci fata soarelui, urmand cateva reguli elementare:

  • Stai foarte putin la soare

In perioada verii, o persoana care sufera de cosuri trebuie sa stie sa-si dozeze cu multa atentie expunerile la soare. Este indicat sa se evite expunerile prelungite, in special la orele critice cand soarele arde cu putere, adica intre 11.30 si 16.30.

In orice situatie, ai grija sa folosesti o crema solara cu factor de protectie ridicat (cel putin 20 SPF), repetand aplicarea de mai multe ori pe zi, chiar daca produsul este rezistent la apa . Chiar daca esti adepta pielii ciocolatii, asigura-te ca vei obtine acest bronz treptat, folosind atat cat trebuie crema cu factor de protectie solara .

  • Adopta o igiena riguroasa

Chiar si in vacanta nimic nu este mai important ca ingrijirea pielii pentru a impiedica aparitia acneei. Continua sa te speli dimineata si seara pentru a scapa pielea de impuritati si excesul de sebum. Alege produse blande (geluri dermatologice, creme pe baza de apa), din gama special adresata tenului gras sau pentru piele cu tendinta acneica.

Intotdeauna clateste cu apa din abundenta pentru a elimina orice urma de produs. Nu uita sa folosesti o crema hidratanta, indispensabila in acest sezon, din cauza vantului uscat, a sarii sau a clorului din apa, dar mai ales a soarelui arzator, factori care nu fac decat sa usuce epiderma.

  • Acopera-ti cosurile cu putin machiaj

Mitul conform caruia nu trebuie sa te machiezi cand ai cosuri este fals, deoarece poti face fara probleme acest lucru daca alegi produse noncomedogene si hipoalergice. Pentru a masca micile cosuri, aplica direct pe cos o cantitate mica de corector. Opteaza pentru cosmetice special adaptate tenului gras, pentru creme nuantatoare sau pudre cu texturi usoare.

Stratul de machiaj reprezinta o protectie pentru piele in fata efectelor nocive ale soarelui. Cosurile nu se vor afla astfel in bataia directa si arzatoare a soarelui, iar tu poti profita din plin de vacanta de vara.

  • Cere sfatul unui medic dermatolog

In cazul in care urmezi un tratament anti-acneic, trebuie sa acorzi o atentie mult mai mare ingrijirii pielii. In anumite cazuri, expunerea solara este chiar contraindicata de aceea este recomandat sa ceri sfatul medicului dermatolog inainte de a merge la plaja.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare