Boli

# preventie cancer de piele #cancer de piele #alunite

"Soare Fara Pete" campanie de preventie a cancerului de piele. "Orice alunita care apare dupa varsta de 30 de ani este din start suspecta"

Asociatia OncoPacientilor PHOENIX organizeaza „Soare Fara Pete”, campanie de preventie a cancerului de piele, in perioada mai-septembrie 2022. Proiectul este deja la a sasea editie, are cinci componente si o multime de actiuni online si offline in Bucuresti si Constanta. Beneficiarii campaniei sunt publicul larg si persoanele diagnosticate cu cancer.

 

In cadrul campaniei, a avut loc recent un eveniment online gazduit de platforma de sanatate Pacientul 2.0 si care a marcat Luna Mai - Luna cancerelor de piele. Medicii invitati in live au atras atentia asupra riscului reprezentat de expunerea necontrolata la soare si au vorbit despre importanta controalelor pentru stabilirea unui diagnostic la timp si initierea tratamentului, iar presedintele fondator al AOP Phoenix a prezentat cele cinci componente ale campaniei „Soare Fara Pete”.

Incidenta cancerelor de piele este intr-o crestere exploziva

In ultimii ani, numarul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele a crescut ingrijorator. Mai mult decat atat, specialistii internationali estimeaza ca numarul cazurilor de cancere de acest tip va creste cu 50% pana in 2040. De aceea, educatia si controlul periodic la medicul dermatolog sunt foarte importante.

”Foarte cunoscute sunt cancerele care provin din alunite. Este vorba despre modificari de dimensiune, de leziuni care cresc in suprafata sau volum, a caror culoare se modifica din cafeniu spre negricios sau pot chiar asocia mai multe culori in interior, care au contur neregulat, o margine difuza, sau o alunita care depaseste 5 mm. Un semnal de alarma il reprezinta o leziune noua, cu debut recent, la o persoana adulta. Orice alunita care apare dupa varsta de 30 de ani este din start suspecta si ar trebui verificata. In afara de evolutie mai vorbim de aspectul ciudat, discordant, al unei leziuni. Toate aceste aspecte trebuie sa alerteze si sa duca pacientul din timp la medicul dermatolog”, a spus dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Tratamentul cancerelor de piele depinde de stadiul bolii

Foarte importante sunt controalele screening pentru ca depistarea precoce a unei leziuni cu potential de evolutie spre cancer are sanse mari de vindecare si supravietuire. Cu atat mai mult cu cat in oncologie exista in prezent optiuni de tratament, iar din punct de vedere al cercetarilor din acest domeniu, lucrurile arata bine si sunt incurajatoare.

”Pacientul trebuie stadializat si, daca nu sunt prezente metastaze la distanta, iar leziunile melanice depasesc 0,8 mm, este indicatie de ganglion santinela. Din fericire, in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti exista posibilitatea de evaluare a ganglionului santinela, astfel incat sa stim exact in ce stadiu este pacientul. Daca evaluarea nu arata invazie, pacientul este incadrat in stadiul II si - cel putin pana in prezent - nu avem tratament adjuvant in acest stadiu, pacientul intrand in protocolul de urmarire. Daca ganglionul santinela prezinta celule neoplazice, daca este invadat, pacientul este incadrat in stadiul III, si pentru acesta avem la dispozitie tratamente adjuvante, rambursate, avem imunoterapie, avem terapie tintita pentru melanoamele care prezinta mutatie”, a precizat dr. Daniela Zob, sef sectie Oncologie medicala, I.O.B, in cadrul evenimentului online, care poate fi urmarit aici.

Urmatorul eveniment online din cadrul campaniei „Soare Fara Pete” si dedicat preventiei cancerului de piele va avea loc in septembrie, cand va fi marcata si Ziua Limfomului(din 15 septembrie). Atunci va avea loc si o dezbatere mai ampla a cancerelor cutanate.

Actiunile campaniei in Capitala si pe litoral

Campania „Soare Fara Pete” include si o serie de trei actiuni offline, respectiv: de educare prin distribuire materiale informative, de sprijin material prin oferire de pachete cu creme de piele, dar si de screening prin controale dermatoscopice gratuite.

  • screening

Doua sesiuni din aceste controale au avut deja loc, pe 4 si 25 mai 2022, in Bucuresti, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara. “Din cei aproape doua sute de beneficiari pe care i-am investigat, aproximativ 2% au avut suspiciune de cancer de piele si au fost sprijiniti cu recomandari la medic”, a prezentat statistic, Ioana Cristea, presedintele Fondator al Asociatiei OncoPacientilor PHOENIX. Urmeaza sa aiba loc alte sase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite la Mamaia, in perioada 8-15 iunie 2022.

  • educare

Pe toata durata desfasurarii campaniei, din mai pana in luna septembrie, pe Litoral si Bucuresti vor fi distribuite aproximativ 20.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar la Bucuresti, la Institutul Oncologic, aceasta actiune are caracter permanent.

  • sprijin material

Si tot la Institutul Oncologic Bucuresti se va desfasura o alta componenta a campaniei: actiunea "OncoPachetul SFP 2022", prin care vor fi oferite pacientilor cu cancer de piele internati in aceasta unitate sanitara peste 150 de pachete cu creme de piele.

Zece ani de lupta cu metastazele, o misiune asumata de educatie pentru preventie

Asociatia OncoPacientilor „PHOENIX” a fost infiintata in 2013 la initiativa Ioanei Cristea, care a trecut prin experienta unui cancer.

”Boala mea a pornit de la un cancer cutanat. Provin dintr-o familie cu multi pacienti cu cancer, iar la momentul diagnosticarii mele, rudele de gradul I erau deja pierdute. Atunci, cu 30 de ani in urma, nu existau analizele si investigatiile care exista acum. M-am luptat zece ani cu metastazele si am invins si tocmai pentru ca altfel constientizez, am infiintat aceasta asociatie. Doresc sa ajut si as vrea ca oamenii sa inteleaga cat de importanta este autoexaminarea, cat de mult conteaza screeningul.”, a punctat Ioana Cristea, presedintele Fondator al Asociatiei OncoPacientilor PHOENIX.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului