Boli

#sanatate # sistem limfatic #sistemul limfatic

Sistemul limfatic si importanta lui pentru sanatatea ta

La inceputul unei raceli, ai simtit vreodata noduli inflamati si durerosi pe ambele parti ale gatului? Acestia sunt ganglionii sau glandele limfatice, parte integranta a sistemului limfatic. Adesea ignorat, sistemul limfatic joaca totusi un rol esential in mentinerea sanatatii. Afla mai jos cat de important este acesta pentru organismul tau!


Ce este sistemul limfatic

Imagineaza-ti o retea complexa de vase care transporta un lichid special, cu o textura clara, de-a lungul intregului organism: lichidul limfatic. Aceasta retea de vase limfatice genereaza celule care ataca patogenii si care ajuta la mentinerea echilibrului de lichide de la nivelul organelor.

Lichidul limfatic sau limfa ajuta si la eliminarea din organism a patogenilor, prin intermediul intestinelor si rinichilor. Sistemul limfatic este unul vital atunci cand vine vorba de protejarea organismului de boli. In plus, grabeste procesul de vindecare.


Cum functioneaza sistemul limfatic

Sistemul limfatic coopereaza cu toate sistemele majore ale organismului uman si il ajuta asadar pe cel din urma sa functioneze corect.

Astfel, inima depinde de lichidul limfatic pentru a functiona in mod corespunzator. Insa lichidul limfatic circula doar intr-o singura directie, de la nodulii limfatici catre inima. Spre deosebire de sange, sistemul limfatic nu are un mecanism prin care sa transporte acest lichid vital. In schimb, circulatia limfei este stimulata de modul in care respiram si de miscarile muschilor si ale incheieturilor.

De asemenea, sistemul imunitar este monitorizat de sistemul limfatic. Limfa transporta nutrienti vitali si apa catre celulele organismului uman si elimina toxinele si chiar celulele cancerigene. Patogenii sunt detectati rapid si filtrati din sistemul limfatic si metabolizati de limfocite. Aceste celule albe specializate colaboreaza cu splina pentru a proteja sistemul imunitar.

Sistemul digestiv are nevoie de acizi grasi care sunt livrati de sistemul limfatic. Astfel, reteaua limfatica care inconjoara intestinele filtreaza patogenii si absoarbe grasimile si vitaminele solubile in grasime. Cu ajutorul limfei, acesti nutrienti sunt transportati catre celule.


Metode naturale de stimulare a sistemului limfatic

Atunci cand circulatia limfei este afectata, apar blocaje si noduli limfatici, inflamati si plini cu lichid. Pentru a preveni acest lucru, pot fi luate cateva masuri pentru a imbunatati functionarea sistemului limfatic.

Respira profund. Respiratia profunda este cea mai eficienta masura de stimulare a circulatiei limfei.

Fa miscare. Atunci cand muschii si incheieturile se misca, si limfa este stimulata. Miscarea stimuleaza astfel circulatia limfei de-a lungului intregului organism. Pe de alta parte, sedentarismul afecteaza sistemul limfatic.

Hidrateaza-te. Consmul adecvat de apa pastreaza organismul hidratat si stimuleaza circulatia limfei.

Ia suplimente naturale. Echinaceea sau extractul din ciuperci reiki stimuleaza sistemul limfatic si sistemul imunitar si protejeaza organismul de infectii si alte complicatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare