Boli

#stres #vitamine #sanatate #boli #infectii #sistem imunitar

Sistemul imunitar poate imbatrani prematur. Afla de ce si cum poti preveni acest fenomen

Parul alb, ridurile si oasele slabite sunt doar cateva dintre semnele inevitabile ale imbatranirii, insa noi studii arata ca nu doar pielea si parul imbatranesc, ci si sistemul imunitar. Afla mai jos ce trebuie sa stii despre imbatranirea prematura si cum o poti preveni!

Sistemul imunitar protejeaza organismul de virusuri, bacterii si paraziti si este compus dintr-o serie de celule cu anumite functii. Un sistem imunitar imbatranit produce mult mai putine celule care apara organismul de factori nocivi, permitand instalarea bolilor.

Pana la varsta de 65 de ani, sistemul imunitar pierde o mare parte dintre celulele necesare pentru a lupta impotriva infectiilor. In plus, celulele mature ale sistemului imunitar continua sa apere organismul, insa nu la fel de eficient precum cele tinere.

Odata cu trecerea timpului, sistemul imunitar devine tot mai sensibil si mai putin eficient in lupta cu infectiile si radicalii liberi, care cauzeaza o serie de afectiuni serioase, printre care si cancer. In plus, in timp, sistemul imunitar isi pierde "memoria" si uita ca in trecut s-a confruntat cu anumite virusuri sau afectiuni.

Insa, asa cum anumitor persoane parul le albeste inainte de vreme, altora sistemul imunitar li se deterioreaza mult mai rapid. De exemplu, o persoana de 50 de ani poate avea sistemul imunitar al uneia de 80 de ani, din cauza unor factori care au favorizat imbatranirea organismului.


Factori care imbatranesc sistemul imunitar

Virusurile. Daca esti in permanenta racit, cel mai probabil sistemul tau imunitar este mai batran decat tine. In plus este foarte important sa stii daca esti infectat cu Citomegalovirus (CMV), un virus din familia herpesului care se transmite prin sarut sau prin sex si care este prezent la mai mult de jumatate dintre persoanele adulte.

Chiar daca tu nu stii ca esti infectat, sistemul imunitar incearca sa gaseasca metode de combatere. Odata ce ai fost infectat, acest virus ramane in corp pana la moarte. Specialistii sunt de parere ca virusul CMV imbatraneste si slabeste sistemul imunitar. Printre alti factori care imbatranesc sistemul imunitar se mai numara sunt stresul, dar si varicela.


Metode de prevenire a imbatranirii premature a sistemului imunitar

Miscare si alimentatie. Miscarea este una dintre cele mai eficiente masuri pe care le poti lua pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a-i preveni deteriorarea prematura. Un nivel satisfacator de energie stimuleaza sistemul imunitar, astfel ca persoanele care sunt la dieta sunt mult mai expuse riscului de infectii.

Pentru a functiona corect, sistemul imunitar are nevoie de multa energie, pe care si-o procura din alimentele bogate in vitamine si minerale. Carnea de vita, iaurtul, uleiul de masline, semintele de pin sau rodiile contin cantitati importante de nutrienti esentiali pentru sistemul imunitar.

Odihna. Lipsa somnului mareste productia de cortizol, hormon al stresului, care afecteaza sistemul imunitar. Astfel, somnul este foarte important pentru un organism sanatos. Inainte de culcare, evita sa consumi alcool sau alte bauturi energizante, care inhiba atat somnul, cat si productia de celule noi care lupta cu infectiile.

Terapii hormonale. Specialistii investigheaza noi terapii, printre care si cele hormonale, pentru a stimula productia de celule noi, care sa intareasca sistemul imunitar.

Sursa foto: //www.medic4health.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului