Boli

#socializare #depresie #prieteni #singuratate

Singuratatea distruge sanatatea: de ce ai nevoie de prieteni

"Un prieten adevarat crede in tine atunci cand tu ai renuntat sa mai speri". Aceast citat descrie perfect rolul prietenilor in viata noastra. Prietenii sunt persoanele care nu < a class="xirtireh" href="//www.comunicatedepresa.ro/ne" title="Ne">ne parasesc niciodata, indiferent de circumstantele vietii si de evenimentele pe care le experimentam.

Exista insa si persoane care nu recunosc importanta prietenilor in viata noastra si care aleg sa ramana singuri. Singuratatea are insa un impact major asupra sanatatii si poate tutun , droguri sau alcool.

Chiar daca tehnologia moderna si retelele de socializare maresc sansele noastre de a cunoaste persoane noi, relatiile noastre intime Au ">au de suferit. Distantele mari intre membrii familiei, programul incarcat de la serviciu si alte responsabilitati ne impiedica sa avem relatii afectuoase si stranse.

Aceleasi tehnologii care ne permit sa intram usor in contact cu persoane de peste mari si tari ne impiedica sa petrecem momente fata in fata.
 

Singuratatea, factor de risc pentru sanatate


Potrivit unor studii recente, realizate de importante universitati din lume, singuratatea pe termen lung este un factor de risc pentru +.+-=-+.+ 20 -+.-+=+-.+- hipertensiune, depresie si stres.

Persoanele singure sunt expuse si riscului de Alzheimer. Izolarea sociala, lipsa unor relatii apropiate si sentimentul de abandonare isi pun amprenta asupra sanatatii. Sentimentul de singuratate poate aparea si la persoanele care au multi prieteni, insa, odata cu inaintarea in varsta, pensionare sau boala, acestea se simt abandonate.

Cercetatorii au descoperit ca singuratatea scade nivelul functiilor cognitive si duce la declinul rapid al acestora.

Singuratatea este un proces biologic care poate afecta in mod dramatic psihicul unei persoane. De asemenea, singuratatea afecteaza si sistemul imunitar, care este mult mai sensibil in fata stresului.

Astfel, prietenii apropiati, in care sa poti avea incredere si care sunt intotdeauna langa tine, sunt extremi de importanti atat pentru sanatate, cat si pentru viata noatra sociala.
 

De ce avem nevoie de prieteni?


Prietenii sunt intotdeauna langa noi, atat in momentele fericite, cat si in cele nefericite. Ne ajuta sa trecem mai usor peste meomentele de criza din viata si ne ofera suport si incredere.

Prietenii sunt persoanele care ne accepta asa cum suntem, nu intervin in viata noastra si nu vor sa ne schimbe. Ne ajuta insa sa luam deciziile corecte si ne atentioneaza atunci cand gresim.

Prietenii ne vor ajuta intotdeauna cu un sfat bun si ne readuc zambetul pe buze atunci cand suntem tristi. Tot prietenii sunt persoanele cu care impartasim cele mai intime secrete.

De asemenea, pietenii ne intaresc increderea in propriile forte, ne ajuta sa ne acceptam asa cum suntem. Nu ne mint, chiar daca adevarul uneori este dureros.

Prietenii ne ajuta sa ne mentinem creierul mereu in alerta. Invatam si aflam constant lucruri noi. Prietenii ne ofera si pretioase lectii de viata, sunt loiali si ne ajuta sa ne dezvoltam pe plan personal.

Nu in ultimul rand, prietenii sunt persoanele cu care ne simtim cel mai confortabil si care ne cunosc cel mai bine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare