Boli

#ochi #ochi uscati #sindrom #boala #lacrimi

Sindromul ochilor uscati

Boala din ce in ce mai intalnita in ultima perioada, sindromul ochilor uscati este cauzat de deteriorarea functiei glandelor care produc lacrimile.

 

Pentru o vedere clara si sa nu se produca iritatii, ochii au nevoie de un fluid care sa le asigure umezirea permanenta si care sa ii protejeze impotriva infectiilor si a bacteriilor. In lipsa acestei lubrifieri apare senzatia de ochi uscati , partile anterioare ale ochilor suferind o iritatie constanta pana la inflamatie.

Simptomele care „prevestesc” aparitia acestei boli sunt:

- mancarimea si inrosirea ochilor;

- senzatia permanenta de oboseala, de nisip in ochi si implicit de arsura;

- vedere incetosata si dificultate la citit;

- diverse iritatii oculare.

Printre cauzele care conduc la sindromul ochilor uscati se afla in primul rand varsta inaintata. Cu trecerea anilor, toate persoanele observa ca organismul lor produce din ce in ce mai putin lichid protector. De asemenea, factori precum fumatul, mediul climatic uscat, aerul conditionat, poluarea, purtarea indelunga a lentilelor de contact, statul pe o perioada mare de timp in fata calculatorului si anumite medicamente ( antidepresive , anticonceptionale , antialergice etc) pot duce catre o stare degenerativa a ochilor.

Cum se trateaza?

Se pare ca aceasta afectiune nu poate fi tratata insa simptomele pot fi ameliorate. In primul rand este indicat sa clipesti cat mai des sau sa iti tii ochii inchisi. Daca stai mult timp in fata calculatorului este recomandat sa porti ochelari de protectie, acelasi lucru fiind valabil si in cazul soarelui puternic.

Pe de alta parte, medicul oftalmolog iti poate prescrie un tratament pe baza de pcaturi de ochi lubrifiante, denumite si „lacrimi artificiale”. Un remediu simplu si usor de pus in practica sunt compresele cu apa calda. Astfel, scufundati un prosop mic sau o batista de bumbac in apa calduta, intindeti-va pe spate si puneti prosopul pe pleoape timp de 15 minute. Este recomandat sa faceti aceasta procedura cel putin de trei ori pe zi.

Atentie: neprevenirea bolii si netratarea simptomelor poate duce catre afectiuni grave precum cicatricele, ulceratiile pe cornee si chiar pierderea vederii.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare