Boli

# riscuri sindrom metabolic # riscuri asociate #sindromul metabolic

Sindromul metabolic si riscurile medicale asociate

Sindromul metabolic afecteaza in jur de 23% dintre adulti si devine o afectiune din ce in ce mai frecventa. Sindromul metabolic reprezinta un ansamblu de tulburari metabolice, vinovate de cresterea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si accident vascular cerebral. Printre tulburarile specifice sindromului metabolic se numara obezitatea, dislipidemia si hipertensiunea. Fiecare tulburare este periculoasa, insa, atunci cand acestea coexista, riscurile pentru sanatate sunt si mai mari.

Sindromul metabolic apare, deseori, din cauza stilului de viata dezechilibrat, obezitatii, fumatului, varstei inaintate. Totusi, factorii genetici sunt, de asemenea, implicati in aparitia acestei afectiuni. Iata ce presupune sindromul metabolic dar si care sunt complicatiile acestuia si cum poate fi tratat.

Caracteristicile sindromului metabolic

Un pacient este diagnosticat cu sindrom metabolic daca prezinta minim 3 caracteristici ale acestuia:

  • Obezitate abdominala (tesut adipos depozitat in principal la nivelul abdomenului) – riscul este crescut daca circumferinta abdominala depaseste 94 cm la barbati si 80 cm la femei.
  • Trigliceride crescute peste 150 mg/dl
  • Toleranta scazuta la glucoza-nivelul glicemiei nu mai este controlat corespunzator, iar glicemia pe nemancate prezinta valori intre 110-126 mg/dl.
  • Tensiune arteriala crescuta peste 130/85 mmHg
  • Colesterol HDL scazut sub 40 mg/dl la barbati si sub 50 mg/dl la femei.

Complicatiile sindromului metabolic

Fiind un complex de factori de risc, sindromul metabolic se asociaza cu anumite riscuri medicale. Acesta creste semnificativ riscul pentru boli cardiovasculare, dar si pentru diabet zaharat de tip 2.

Boli cardiovasculare

Nivelul anormal de grasimi in sange si hipertensiunea arteriala duc, in timp, la acumularea grasimilor pe vasele de sange. Aceste depuneri poarta numele de placi de aterom si cauzeaza boala numita ateroscleroza. Aceasta reprezinta principala cauza a infarctului de miocard si a accidentului vascular cerebral ischemic, fiindca ingreuneaza circulatia sangvina spre organele vitale. In unele cazuri, cele doua complicatii pot fi fatale.

Diabet zaharat de tip 2

Obezitatea abdominala presupune, in multe cazuri, depunerea tesutului adipos in jurul organelor, ceea ce afecteaza functiile acestora. Astfel, apare o rezistenta la insulina (hormonul care scade glicemia), iar nivelul de glucoza din sange nu mai poate fi scazut eficient. In timp, rezistenta la insulina se poate transforma in diabet zaharat de tip 2. Aceasta afectiune consta in faptul ca pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina sau ca receptorii pentru insulina nu mai functioneaza.

Tratamentul sindromului metabolic

Tratamentul de baza consta in schimbarea stilului de viata. Pacientul are nevoie de un stil de viata sanatos, pentru scaderea riscului de complicatii. Stilul de viata sanatos ajuta la scaderea in greutate, la imbunatatirea profilului lipidic, la ameliorarea hipertensiunii si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, adoptarea unui stil de viata sanatos presupune:

  • Dieta echilibrata – nutritionistul are un rol foarte important in vederea scaderii in greutate, dar si pentru imbunatatirea profilului lipidic. Pacientul trebuie monitorizat si indrumat din punct de vedere nutritional. Acesta trebuie sa scada consumul de grasimi saturate si colesterol care se gasesc in produsele de origine animala. In schimb, trebuie sa consume mai multe grasimi nesaturate sau grasimi „bune” care se gasesc in fructe si seminte oleaginoase, in peste si in uleiuri vegetale. Pe langa acest aspect, pacientul trebuie sa modifice si alte obiceiuri alimentare.
  • Renuntarea la fumat
  • Activitate fizica zilnica de tip aerobic, pentru minim 30 de minute (mers cu bicicleta, jogging, dans, plimbare, mers pe jos etc.) – ajuta la scaderea in greutate, la cresterea sensibilitatii la glucoza si la imbunatatirea circulatiei sangvine.
  • Limitarea consumului de alcool

In unele cazuri, poate fi nevoie si de administrarea unor suplimente alimentare sau medicamente, cum ar fi cele pentru scaderea colesterolului (statine), pentru scaderea tensiunii arteriale sau pentru prevenirea formarii cheagurilor. Medicul decide daca este necesar tratamentul medicamentos, in functie de severitatea afectiunii.

In concluzie, sindromul metabolic este un ansamblu de factori de risc pentru sanatate, care poate fi ameliorat, in principal, prin schimbarea stilului de viata.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/sl%C4%83bire-greutatea-s%C4%83n%C4%83tate-2728331/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare