Sanatatea copilului

#tratament Sindromul Mana-Gura-Picior #boala vara #Sindromul Mana-Gura-Picior #virus

Sindromul Mana-Gura-Picior, afectiune frecventa vara! Cum se trateaza CORECT!

Vara se inmultesc cazurile diagnosticate cu Mana-Gura-Picior! Medicii atentioneaza ca majoritatea cazurilor apar la copiii mici sub 5 ani, adultii in general dezvolta rezistenta pana la momentul in care devin parinti, dar nu sunt excluse si cazurile in care intreaga familie se imbolnaveste!

Sindromul Mana-Gura-Picior este o boala spectaculoasa si care provoaca neplaceri mari in special din cauza durerilor mari de la nivelul mucoasei bucale. Semnele sunt “de cele mai multe ori: durere in gat sau la nivelul cavitatii bucale, stare generala modificata, febra moderata, eruptie specifica.  In prima faza leziunile apar la nivelul palatului dur, moale, pe limba, leziunile progresand rapid spre vezicule foarte dureroase care se sparg si devin apoi inconjurate de un halou rosu. Acelasi tip de leziuni apar si in palme, plante si uneori chiar si in zona genitala”, explica dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, in cadrul Policlinicii Regina Maria Lujerului, pe site-ul pediatricblog.info.

Ca mod de transmitere, medicul afirma ca virusul se transmite cel mai frecvent calea digestiva, iar cel mai frecvent boala se intalneste vara, in adevarate mini-epidemii, dar sporadic se diagnosticheaza in tot restul anului.

Dr Irina Costache atrage atentia ca boala Mana-Picior-Gura este o boala virala, deci NU se trateaza cu antibiotic.

“Eminamente boala virala nu exista antimicrobian specific pentru vindecare, evident nu se trateaza cu antibiotic. Cele mai multe cazuri sunt usoare, se autolimiteaza in cateva zile.  Sunt necesare pentru diminuarea durerii paracetamol sau ibuprofen, exista pastile pentru supt sau spray-uri pentru gat care ajuta, exista geluri care de asemenea pot ameliora durerile mucoasei bucale, se insista pentru hidratarea corecta a copilului. Ne asteptam la febra moderata insotita de dureri la inghitit si lipsa de apetit, dar in mod normal in foarte putine cazuri este necesara spitalizarea si in mod particular pentru lipsa de hidratare corecta mai ales a copilului mic, sugarului. Exista si complicatii descrise in literatura, care din fericire sunt rar intalnite, ele reprezinta in fapt riscurile oricarei boli virale aparute pe un organism susceptibil: meningita virala sau encefalita”, explica medicul pediatru.

Sursa foto: wyomingmedicalcenter.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului