Boli

#geanta # boli bizare #sindromul mainii extreaterestru #mana extraterestru

Sindromul mainii de extraterestru, o boala rara fara leac: "Imi ia lucruri din geanta si le arunca in strada"

Sindromul mainii de extraterestru este o afectiune de natura neurologica, provocata de traume suferite de creier, asa cum sunt atacurile cerebrale si anevrismele. Karen Byrne, o pacienta din Marea Britanie cu acest diagnostic, spune ca mana incontrolabila o face sa piarda obiecte de valoare si este convinsa ca nu poate opri in niciun fel evolutia bolii.

Propria vointa a mainilor

Simptomele acestui sindrom se rezuma la faptul ca cei afectati au senzatia ca pierd controlul asupra unuia dintre membrele superioare. Sindromul Dr. Strangelove sau cel al mainii arhaice, caci se mai numeste si asa, ii face pe cei suferinzi sa creada ca mainile lor actioneaza dintr-o vointa proprie, pe care nu o pot influenta in nici un fel.

Adevarul este ca, in urma unor traume ale sistemului nervos, creierul poate fi atat de afectat, incat sa nu mai poata coordona directia membrelor.

Miscarile involuntare pot varia de la gesturi ample si lente, la miscari bruste si destul de violente.

De aceea, unii pacienti care sufera de acest sindrom ajung sa isi doreasca sa scape de membrele cu probleme, care ii pun in tot felul de dificultati din punct de vedere social.

Mai mult de atat, desi cazurile Sindromului Dr. Strangelove nu sunt dese, au existat situatii in care "mana-extraterestru" a incercat sa-i atace pe cei suferinzi.

Nu se cunosc foarte multe detalii privind aceasta boala in lumea medicala, iar medicii si specialistii in neurologie nu au reusit pana in prezent sa descopere un tratament valabil si eficient.

Boala poate fi tratata doar partial, prin controlul simptomelor, cu ajutorul calmantelor folosite si in cazul pacientilor cu probleme de natura psihica.

Karen Byrne, femeia care a traieste cu acest sindrom

BBC News a prezentat povestea lui Karen Byrne, o femeie care in urma incercarilor de a-si trata epilepsia, s-a ales, dupa numeroasele operatii, cu Sindromul mainii de extraterestru.

Femeia a incercat timp de 10 ani sa trateze cauzele epilepsiei. Interventiile chirurgicale pentru tratarea acestei boli constau in eliminarea acelor portiuni afectate din creier care nu sunt functionale sau care se comporta altfel decat ar trebui, din punct de vedere anatomic si neurologic.

In urma operatiilor, Karen a suferit afectiuni ale creierului care i-au generat acest sindrom.

"Mi se intampla sa-mi aprind o tigara si sa o las in scrumiera, iar mana stanga sa o stinga. In plus, imi ia lucruri din geanta si le arunca in strada. Am pierdut multe obiecte in acest fel", povesteste femeia.

Sursa foto: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului