Te simti lipsit de energie, somnoros si cu simptome de raceala? De vina este bradul de Craciun pe care l-ai impodobit la tine in casa. Simptomele neplacute sunt cauzate de particulele de praf, mucegai si sporii bradului, care patrund prin caile de respiratie.
Cauzele si simptomele sindromului
In acest sezon, la mare cautare este bradul natural de Craciun. Pe cat este de frumos si pe cat ne bucura prezenta lui in casele noastre, pe atat poate fi de periculos pentru organism. Simptome precum tuse, stranut, letargie sau insomnie sunt cele mai reprezentative pentru Sindromul Bradului de Craciun .
Printre simptomele sindromului se mai numara si mancarimile, ochii sensibili, respiratia sacadata, durerile toracice, oboseala si problemele de somn.
Anumite tipuri de mucegai pot duce si la probleme mai severe ale plamanilor, precum bronsita si pneumonie . Aceste simptome sunt cauzate de toate speciile de brad.
Sindromul este cauzat de mucegaiul care se dezvolta pe ramurile bradului, ai carui spori duc la probleme serioase de sanatate atunci cand sunt inspirati. Mucegaiul se dezvolta in copaci in mod natural, insa creste si in medii umede si spatii foarte bine incalzite.
Locuintele noastre, acolo unde instalam bradul de Craciun, devin asfel spatii ideale pentru dezvoltarea mucegaiului si a ciupercilor.
Pentru a preveni simptomele neplacute ale Sindromului Bradului de Craciun, este indicat sa lasi bradul cateva zile afara, pana incepe sa se usuce. De-abia atunci cand s-a uscat este recomandat sa il bagi in casa si sa il impodobesti.
De asemenea, imediat dupa Craciun trebuie sa il scoti din casa.
Bradul artificial , la fel de nociv
Daca te gandesti ca bradul artificial este mai putin nociv, te inseli. Specialistii avertizeaza asupra pericolelor acestor tipuri de brazi. Acestia sunt realizati dintr-un tip special de plastic (PVC), care contine substante chimice foarte periculoase pentru organismul uman.
Printre aceste substante nocive se numara plumbul si carbunele, unele dintre cele mai poluante resurse energetice .