Boli

#simptome #tratament #sanatate #boli #infectie #sifilis

Simptomele sifilisului: cand este necesar sa mergi la medic

Sifilisul, o boala incurabila in trecut, este in zilele noastre usor de tratat, daca este descoperit la timp. Simptomele sifilisului sunt insa adesea greu de sesizat, situatie cu atat mai grava cu cat efectele asupra organismului uman pot fi devastatoare.

Ce este sifilisul?

Sifilisul este o infectie bacteriana transmisa prin contact sexual. Boala se declanseaza ca o rana nedureroasa, de obicei in zona genitala, rectala sau bucala.

Dupa infectia initiala, bacteria de sifilis poate ramane in faza latenta in organism chiar si zeci de ani, pana cand este activata. Descoperit in faza timpurie, sifilisul poate fi vindecat, de cele mai multe ori cu o singura injectie de penicilina.

Netratat, sifilisul afecteaza grav inima, creierul si alte organe vitale si pune astfel viata in pericol.

Simptomele sifilisului

Sifilisul se dezvolta in patru faze, iar simptomele variaza de la o etapa la alta. Exista insa si cazuri in care fazele se suprapun, iar simptomele nu apar in aceeasi ordine. De asemenea, exista si cazuri in care o persoana infectata nu prezinta simptome timp de cativa ani.

Simptomele primare ale sifilisului. Primul semn al sifilisului este o rana mica, care apare de obicei in locul prin care bacteria a patruns in corp. Majoritatea persoanelor infectate cu sifilis dezvolta o singura rana, insa exista si cazuri in care pot aparea mai multe rani. De obicei, rana apare la trei saptamani de la expunere.

Cele mai multe persoane infectate cu sifilis nu observa aceasta rana, deoarece este nedureroasa si ascunsa in vagin sau rect. Dupa sase saptamani, rana se vindeca de la sine, insa nu inseamna ca si infectia a disparut. Pe langa aceasta rana, nodulii limfatici inflamati din zona abdomenului sunt alte semne ale sifilisului. Daca sifilisul nu este tratat in aceasta faza, va trece in etapa urmatoare de dezvoltare.

Simptomele secundare ale sifilisului. La cateva saptamani de la vindecarea ranii, persoana infectata se va confrunta cu iritatii in zona trunchiului, care in cele din urma vor afecta intreg corpul, chiar si palmele si talpile. Aceasta iritatie nu cauzeaza mancarimi, insa este acompaniata de rani asemanatoare negilor, care apar in zona bucala si genitala. Tot in aceasta faza, apar si simptome precum febra, dureri musculare, noduli inflamati si dureri de gat. Aceste simptome pot aparea si disparea repetat, timp de un an.

Sifilisul latent. Daca nu este tratat nici in a doua faza, sifilisul trece in etapa latenta, care nu prezinta niciun fel de simptom. Aceasta etapa poate dura si cativa ani, iar simptomele pot disparea total sau pot trece in faza tertiara.

Sifilisul tarziu. Peste 30% dintre persoanele care nu au tratat la timp sifilisul ajung in faza tertiara sau sifilisul tarziu. In aceasta etapa, boala afecteaza creierul, nervii, ochii, inima, vasele de sange, ficatul, oasele si incheieturile. Aceste simptome pot aparea la multi ani dupa infectia initiala netratata.

Cand trebuie sa mergi la medic

Mergi de urgenta la medic daca observi secretii neobisnuite, rani sau iritatii care apar in special in zona abdomenului.

Numeroase persoane cred ca sifilisul este o boala a trecutului sau intalnita in tarile din lumea a treia, insa chiar si in prezent peste 12 milioane de persoane din lumea intreaga sufera de sifilis si anual apar peste 100.000 de cazuri noi.

Sifilisul este tratat eficient in zilele noastre, insa orice intarziere agraveaza boala. Cu cat tratamentul este aplicat mai tarziu, cu atat organismul va fi mai afectat.

Sursafoto: Instablogsimages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare