Boli

#cimptome covid #covid #pacienti

Simptome COVID la pacientii cu boala usoara, boala severa si boala critica

 

De foarte multe ori este dificil sa putem face diferenta intre simptomele COVID – 19 si cele specifice gripei sau unei banale raceli. In situatia in care aveti simptome infectioase sau respiratorii, ca de exemplu febra, respiratie dificila, dureri de cap sau dureri in gat, tuse, dureri musculare sau daca va curge nasul, este foarte important sa nu mergeti la serviciu si sa evitati contactul cu alte persoane, pentru a nu raspandi boala.

Este esential sa va auto – izolati, iar starea dumneavoastra de sanatate trebuie sa fie evaluata cat mai rapid de un cadru medical de specialitate. Este posibil sa fie nevoie sa va testati pentru a afla cu siguranta daca aveti sau nu COVID – 19 si nu trebuie sa reveniti in colectivitate decat daca un cadru medical a confirmat ca nu exista riscuri din acest punct de vedere.

Printre simptomele care ar trebui sa va determine sa cereti ajutor specializat de urgenta se numara si senzatia de confuzie sau de somnolenta, o frecventa respiratorie cu o valoare mai mare de 30, precum si o tensiune mai mica de 9/6 in situatia persoanelor care au o tensiune normala.

Simptome COVID la pacientii cu boala usoara si moderata

La majoritatea pacientilor, simptomele sunt usoare si se manifesta gradual. Este important de mentionat faptul ca aproximativ 80% dintre persoanele care s-au infectat cu COVID – 19 se recupereaza fara sa fie nevoie de tratament si fara sa fie necesara internarea intr-o unitate medicala de profil.

In cele mai multe dintre cazuri, simptomele COVID – 19 constau in febra, oboseala si tuse uscata. De asemenea, printre simptome se pot numara si pierderea mirosului si a gustului.

In cazul copiilor, simptomele COVID – 19 sunt similare celor provocate de gripa si poate sa apara febra mai mare de 38 de grade Celsius, dureri in gat si tuse seaca, dureri musculare si o stare generala de slabiciune si oboseala.

Simptome COVID la pacientii cu boala severa

Exista si simptome care apar mai rar, unii pacienti putand sa resimta dureri musculare, sa apara congestia nazala sau conjunctivita, diareea, cefaleea, durerile in gat sau eruptiile cutanate. La unele persoane infectate cu COVID – 19, degetele de la maini si de la picioare pot sa se inroseasca si sa capete un aspect asemanator degeraturilor.

De asemenea, un alt simptom mai putin obisnuit este si inrosirea sau iritarea ochilor la unii dintre pacienti. In cazul in care simtiti durere sau presiune la nivelul pieptului, daca tusiti si apare febra, indiferent de varsta sau sex, este foarte important sa cereti ajutor medical specializat.

Este adevarat ca exista si persoane asimptomatice printre cele care se infecteaza cu COVID – 19, insa este esential sa nu uitam ca exista si cazuri severe, in care unii pacienti ajung sa sufere de infectie respiratorie acuta sau de pneumonie.

Simptome COVID la pacientii cu boala critica

In cazul in care organismul pacientului este afectat sever de COVID – 19, pot sa apara dificultati de respiratie sau dispnee. Unele persoane isi pot pierde capacitatea de a vorbi, iar in alte cazuri isi pot pierde capacitatea de a se misca.

La pacientii in stare critica pot sa apara si dureri la nivelul toracelui. Statisticile spun ca aproximativ una din cinci persoane cu COVID – 19 dezvolta o forma grava a bolii, care implica probleme respiratorii. Un risc mai mare de complicatii poate sa apara si in situatia pacientilor care mai sufera si din cauza altor boli, ca de exemplu diabet, cancer, afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere si faptul ca oricine poate sa dezvolte o forma grava de COVID, indiferent de varsta si indiferent daca mai sufera sau nu din cauza altor boli.

Importanta monitorizarii saturatiei de oxigen din sange

In functie de tipul infectiei, nivelul de saturatie al oxigenului din sange difera la persoanele cu COVID – 19. La pacientii care dezvolta forme usoare, valorile saturatiei se incadreaza in limite normale si nu exista motive de ingijorare. In situatia in care valorile scad sub 92%, inseamna ca este vorba despre o forma severa de COVID si este obligatoriu ca pacientul sa fie internat si sa i se acorde tratament medical pentru a evita agravarea simptomelor.

Verificarea saturatiei de oxigen din sange ofera indicii pretioase in vederea evaluarii starii generale de sanatate a pacientului cu COVID – 19. In cazul in care este vorba despre o forma usoala a bolii, acesta poate sa se trateze la domiciliu. In astfel de situatii, specialistii recomanda sa detineti si sa stiti sa folositi un pulsoximetru pentru deget.

Pulsoximetrul este un dispozitiv medical portabil non invaziv, care ajuta atat la verificarea saturatiei de oxigen (SpO2) cat si a ratei pulsului la pacientii adulti si la copii. Este simplu de folosit si indica un rezultat direct, ofera acuratete si este rezistent, poate sa functioneze o zi fara intrerupere. Este de mici dimensiuni si nu provoaca niciun disconfort pacientului in timpul utilizarii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare