Boli

#sfaturi kinetoterapeut # kinetoterapie la domiciliu # kinetoterapeut #kinetoterapie

Sfaturile kinetoterapeutului. Kinetoterapia la domiciliu

 Nimeni nu vrea sa ajunga sa faca recuperare medicala la domiciliu sau la o clinica de specialitate, asadar ca si specialisti in miscare, kinetoterapeutii reprezinta categoria cea mai avizata sa dea sfaturi in ceea ce priveste promovarea unui stil de viata sanatos.

A avea un stil de viata sanatos inseamna a avea grija mereu pentru a te simti bine, pentru o buna desfasurare a activitatilor cotidiene si pentru a scadea riscul aparitiei unor boli.

Terapia prin miscare este un mijloc de promovare si mentinere a unui stil de viata sanatos.

Ce inseamna, insa, miscarea?

Auzim permanent ca trebuie sa facem miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.

Aceasta miscare despre care se vorbeste este un termen general. Este esential ca fiecare persoana sa gaseasca tipul de activitate fizica pe care il agreeaza, fie ca este vorba de o plimbare de seara sau dimineata alaturi de familie sau un antrenament complex la sala de forta.

Practicand un tip de miscare favorit, pe langa beneficiile fizice (dezvoltarea musculara, controlul colesterolului, glicemiei si tensiunii arteriale si altele) apar si beneficii de ordin psihic, anume eliminarea stresului cotidian. Astfel, va creste productivitatea la locul de munca, ce va aduce nenumarate beneficii.

Toate aceste beneficii se rasfrang asupra bunei stari (fizice si psihice) a organismului.

Ce este de facut, insa, cand buna functionare a organismului este periclitata?

In acest moment, intervine rolul kinetoterapeutului care, prin prisma cunostintelor de specialitate dobandite, evalueaza pacientul si disfunctiile acestuia.

In urma acestei evaluari, terapeutul alcatuieste un program de kinetoterapie.

Aceste programe sunt folosite pentru recuperarea medicala si constau in efectuarea unor miscari specifice gimnasticii medicale, intr-un ansamblu de tehnici si metode specifice, adaptate nevoilor si afectiunilor fiecarui pacient.

Programele de kinetoterapie si gimnastica medicala sunt individuale si special concepute avandu-se in vedere particularitatile fiecarei persoane (constitutie, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care o desfasoara, stadiul de evolutie a afectiunii, existenta altor afectiuni asociate)

Obiectivele principale ale kinetoterapiei

Obiective kinetoterapiei sunt:

  • corectarea posturii si aliniamentului corporal;
  • cresterea mobilitatii articulare;
  • cresterea fortei musculare;
  • cresterea rezistentei musculare;
  • cresterea coordonarii, controlului si echilibrului;
  • corectarea deficitului respirator;
  • antrenamentul la efort;
  • relaxarea;
  • reeducarea sensibilitatii;
  • scaderea pragului dureros;
  • reducerea inflamatiei.

Se poate efectua kinetoterapia la domiciliu?

In cele mai multe cazuri, aici vorbind de la afectiuni considerate usoare pentru ca nu ne schimba foarte mult viata de zi cu zi (afectiuni ale coloanei vertebrale, afectiuni care limiteaza intr un procent mic mobilitatea articulara, dureri suportabile), pana la afectiuni care ne limiteaza in viata de zi cu zi (accidente vasculare cerebrale, protezarea unor articulatii, sold, genunchi) cele mai multe exercitii din programul de recuperare se pot efectua in confortul propriei case (kinetoterapie la domiciliu).

Recuperarea medicala depinde foarte mult de posibilitatile motrice ale pacientului, acela este punctul de start.

Pacientul impreuna cu kinetoterapeutul trebuie sa isi propuna si sa atinga diverse obiective. Odata atinse cat mai multe obiective, viata pacientului se va imbunatati considerabil.

Nici un pacient nu seamana cu cealalt, astfel recuperarea medicala la domiciliu trebuie adaptata in functie de nevoile dar si posibilitatile motrice ale pacientului.

Asadar, in afectiunile locomotorii nu numai kinetoterapeutul va poate ajuta sa va imbunatatiti calitatea vietii.

Poate fi imbinata kinetoterapia cu alte tehnici?

Kinetoterapia se imbina si deseori se recomanda sa fie imbinata cu alte elemente precum masajul sau fizioterapia.

In cele mai frecvente cazuri, kinetoterapia se imbina cu electroterapia pentru o recuperare medicala cat mai eficienta, chiar si acasa.

Desigur, sunt cazuri unde nu se pot aplica nici masajul, nici fizioterapia, iar singurul mod de recuperare este kinetoterapia pura.

In recuperarea medicala, kinetoterapia are o pondere mult mai importanta decat celelalte tehnici.

Tehnica de dry needling este inrudita cu acupunctura si are un efect deosebit de rapid atunci cand vorbim de combaterea durerii.

Terapia cu ventuza se poate aplica pentru imbunatatirea circuitului sangvin, reducerea inflamatiilor. Asadar se pot folosi ventuze pentru combaterea durerilor, relaxare generala, chiar si pentru tratarea racelilor.

Aplicarea benzilor kineziologie poate aduce de asemenea un beneficiu pacientului. Acestea pot oferi sustinere muschilor, ameliora spasmele musculare, reduce umflaturile si vanataile.

Pe langa metodele enumerate mai sus, din programul kinetic pot face parte mijloace de recuperare medicala precum: bicicleta, stepper, baston, minge, benzi elastice, diverse aparate de masaj.

Pacientul contribuie in recuperarea medicala!

90% din recuperarea medicala la domiciliu sau intr-o clinica de specialitate tine de dorinta, vointa, implicarea pacientului.

Este drept ca fara o indrumare corecta, fara un ajutor, fara mijloace ajutatoare (cadru de mers, baton etc) recuperarea medicala nu va fi eficienta.

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare