Boli

Sfaturi pentru prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o boala care afecteaza sistemul osos si care poate aparea la orice persoana trecuta de 35 de ani, dar cu precadere la batrani. La inceput, osteoporoza se manifesta prin incovoierea spatelui, dar in timp se poate ajunge chiar si la fractura colului femural.

De patru ori mai multe femei decat barbati sunt afectate de osteoporoza, iar un lucru foarte important este ca boala este ereditara.

Printre factorii de risc ai osteoporozei se afla consumul de alcool, tutun, anumite tratamente medicamentoase (de obicei cele de lunga durata cu anti-epileptice sau anti-inflamatorii), intreruperi frecvente ale menstruatiei (in cazul sportivelor, spre exemplu) sau diverse interventii chirurgicale cum ar fi inlaturarea unei portiuni din stomac.

In ciuda acestor lucruri, osteoporoza este o boala tratabila si, mai mult decat atat, o boala care poate fi prevenita.

Alimentatia potrivita

Este necesar un aport de alimente bogat in calciu, antioxidanti si proteine.

Consumul de alimente bogate in calciu este aproape vital. Laptele, iaurtul, branzeturile – toate acestea nu trebuie sa lipseasca de pe masa niciunei persoane (macar o data pe zi). Persoanelor adulte li se recomanda un consum de aproximativ 800 mg calciu pe zi. In cazul barbatilor trecuti de 60 de ani si al femeilor aflate in postmenopauza, li se recomanda sa manance zilnic alimente care sa aiba in total 1500 mg calciu.

In afara de lapte (de obicei fiert si degresat care se se absoarbe intr-o cantitate destul de mica), este recomandat consumul de cereale integrale, legume de culoare verde inchis (surse importante de vitamina A si C) si diverse seminte.

Cerealele sunt bogate in proteine vegetale (din acest punct de vedere sunt aproape egale cu carnea), esentiale pentru mentinerea oaselor puternice (orez, grau, ovaz etc).

Somonul este un aliment bogat in vitamina D, vitamina care permite absorbia rapida a calciului si care participa activ la innoirea sistemului osos.

Soia este un alt aliment foarte bun pentru oase – acesta contine estrogeni vegetali (extrem de benefici si pentru femei in ceea ce priveste sanatatea aparatului genital).

In afara de cele amintit mai sus, este bine sa fie consumate frecvent alimente precum carne, oua, mazare sau alte leguminoase.

Expunerea la soare

O carenta de vitamina D determina pierderea calciului din oase, ceea ce face ca riscul de osteoporoza sa fie mai mare. Expunerea la soare permite organismului sa formeze vitamina D si, astfel, sa absoarba cat mai mult calciu din alimente. De aceea a fost denumita si „vitamina soarelui”, deoarece lumina soarelui stimuleaza productia acesteia. Desigur, orice expunere trebuie sa se faca in limitele normale. O persoana care isi expune mainile sau fata la soare timp de 10 -15 minute este o persoana care are asigurat aportul necesar de vitamina D. Totusi, pentru ca soarele poate actiona asupra noastra doar in lunile martie – octombrie, in restul anului trebuie sa ne luam vitamina D din alimente (peste gras, sardine, somon, hering, ton, oua, unt, lapte integral).

Efort fizic

Fie ca mergi pe jos o statie de masina, fie ca renunti la utilizarea liftului si urci zilnic pe scari, conditia fizica buna ajuta la mentinerea densitatii osoase si, desigur, la intarirea sistemului muscular.

Atentie! Exercitiile fizice mai dificile sunt recomandate doar persoanelor care vor sa previna osteoporoza, nu celor care sufera deja de aceasta afectiune. Cei care au aceasta boala nu au voie sa efectueze exercitii care pot duce la fracturi. Acestia trebuie sa evite saritul coardei, joggingul, genuflexiunile, aerobicul intens sau alte exercitii in care este necesara arcuirea spatelui.

Medicamentatie

Pentru a lupta cu  aparitia osteoporozei au aparut o serie de medicamente. Acestea pot fi luate numai in urma unor analize si a sfatului medicului.

Tipuri de medicamente:

Pe baza de estrogen – acestea sunt recomandate femeilor care sunt in postmenopauza (menopauza s-a instalat de cel putin un an). Totusi, consumul de medicamente pe baza de estrogen poate mari riscul de cancer.

Raloxifen – medicamentul a fost de curand aprobat de catre FDA (Administratia alimentelor si medicamentelor din Statele Unite ale Americii) pentru tratarea femeilor cu osteoporoza, dar si pentru tratarea celor cu cancer de san invaziv in perioada de postmenopauza. Totusi, FDA a avertizat ca medicamentul nu trebuie utilizat in paralel cu unul care contine estrogen sau colestiramina.

Calcitonina – acesta este un hormon secretat de glandele paratiroidiene, tiroida si timus, adica cele care au rolul de a trece calciul din sange in os. Calcitonina usureaza fixarea calciului pe oase si antreneaza diminuarea calciului din sange atunci cand nivelul acestuia este prea mare. Tratamentul se administreaza prin injectii, de obicei intramusculare si are ca efecte nedorite: tulburarile digestive ( dureri abdominale , diaree, greturi si voma), bufeuri vasomotorii (inrosiri bruste) etc.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului