Boli

#stres #diabet #fitness #alimentatie #prevenire diabet #mers pe jos

Sfaturi despre cum sa previi si cum sa controlezi eficient diabetul

Diabetul este o boala care poate afecta pe oricine. Depinde numai de tine cat esti de dispus sa iti schimbi stilul de viata, pentru a preveni diabetul sau a te asigura ca vei duce o viata fara complicatii majore, daca ajungi sa il ai. Iata cateva sfaturi despre cum sa previi si cum sa tii sub control diabetul, in cazul in care deja suferi de aceasta afectiune.

Ce este diabetul

Potrivit definitiilor de specialitate, diabetul zaharat este o boala cronica, netransmisibila, ce este caracterizata de un nivel ridicat al glicemiei in sange. Hiperglicemia apare atunci cand  organismul nu poate folosi eficient insulina produsa de pancreas.

Cum sa previi diabetul

1 Fa miscare zilnic

Riscul de diabet scade pe masura ce faci sport in fiecare zi. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 30 de minute de miscare pe zi te ajuta sa reduci cu pana la 40% riscul de a dezvolta diabet zaharat.

2 Mananca sanatos

Renunta la alimentatia de tip fast-food si include in dieta ta zilnica alimente sarace in grasimi si calorii. Consuma fructe si legume, cereale si nuci. Evita consumul de bauturi acidulate, bogate in zahar, dar si de cele alcoolice.

3 Mentine-ti greutatea sub control

O persoana care ia in greutate mai mult decat trebuie are sanse mai mari sa sufere de diabet decat una al carui indice de masa corporala este in limitele normale. 90% dintre diabetici sunt supraponderali, releva statisticile.

Cum mentii sub control diabetul

Daca suferi deja de diabet zaharat, trebuie sa stii deja ca ai un stil de viata diferit de cel al celorlalte persoane. Asta nu inseamna ca nu te mai poti bucura de viata ca inainte, trebuie doar sa respecti intocmai recomandarile doctorului si sa nu uiti sa iti iei pastilele, chiar si atunci cand te simti bine.

Pentru a preveni complicatiile,  specialistii iti recomanda sa eviti pe cat posibil stresul. Totodata, renunta la fumat si mentine-ti dintii sanatosi, caci nivelul crescut de zahar in sange poate afecta si gingiile.

Testeaza-ti periodic glicemia pentru a putea tine sub control diabetul si gandeste pozitiv, un tonus psihic pozitiv se transmite si starii fiziologice!


Sursa foto: themalaysianinsider.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare