Boli

#west nile #boli capuse #boli tantari #boala lyme #tantari #capuse

Sezonul insectelor purtatoare de boli riscante pentru om. Cum ne protejam de capuse si tantari

Temperaturile ridicate si ploile favorizeaza aparitia si raspandirea insectelor responsabile cu transmiterea mai multor boli la om. in aceasta categorie sunt incluse, printre altele, capusele si tantarii. "In medie, in cazul muscaturilor de capusa, aproximativ 20-30 de pacienti se adreseaza saptamanal pentru profilaxie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes din Capitala", a declarat Dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes". La nivel mondial, dupa tantari, capusele sunt insectele cel mai des responsabile pentru transmiterea bolilor la oameni, spun specialistii.

Boli care pot fi transmise la om de catre capuse si tantari: boala Lyme (borelioza), infectia produsa de virusul ZIKA si meningoencefalita acuta

In cazul capuselor, desi nu toate muscaturile pot provoca infectarea, acestea pot transmite la om boala Lyme, o afectiune grava care afecteaza intregul organism. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestari pseudogripale, oboseala accentuata, dureri de cap si articulare, tulburari de somn), boala Lyme (borelioza) nu este usor de depistat si poate fi confundata cu alte afectiuni (fiind numita din acest motiv “boala cu 1000 de fete”).

Simptomul distinctiv este o pata de dimensiuni mari pe piele, in locul intepaturii de capusa, un eritem migrator pe baza caruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii in primul stadiu al infectiei. Datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Institutul de Sanatate Publica Romania, arata ca in 2015, in Romania, au fost notificate 762 cazuri suspecte de boala Lyme, dintre care 320 confirmate, 34 probabile, 30 posibile si 378 infirmate.

Si speciile locale de tantari pot raspandi la randul lor o serie de virusuri cum ar fi West Nile, virus responsabil de declansarea meningoencefalitei acute. Netratata prompt si adecvat, aceasta poate provoca decesul. In 2015, au fost raportate 125 de suspiciuni de infectare cu virusul West Nile, dintre care 19 cazuri au fost confirmate si 13 au fost clasificate ca probabile, se mai arata in datele CNSCBT. Potrivit aceluiasi raport dat publicitatii, un singur deces provocat de virusul West Nile a fost inregistrat in cursul anului trecut.

In ceea ce priveste virusul Zika, acesta are ca vector de transmitere tantarul din specia Aedes Albopictus sau tantarul-tigru. “Desi tantarul-tigru este prezent in Romania fiind adaptat mediului urban, virusul Zika nu se regaseste in acest moment in tara noastra ca transmitere locala”, a declarat Dr. Simin-Aysel Florescu. Spre deosebire de alte specii, tantarul-tigru inteapa destul de agresiv in timpul zilei, insa nu exista deosebiri medicale semnificative fata de speciile autohtone de tantari din punct de vedere al aspectului intepaturii.

Primul-ajutor in cazul intepaturilor de capuse si tantari

Capuse: in cazul in care depistam o capusa pe corp, medicii recomanda scoaterea cat mai rapida a insectei cu ajutorul unei pense, fara a se astepta detasarea spontana. Daca nu poate scoate singur capusa, pacientul trebuie sa ajunga de urgenta la medicul de familie sau la camera de garda a unui spital pentru extragerea ei. Medicul infectionist este cel care stabileste profilaxia. In prima etapa diagnosticul este clinic, prin observarea eritemului migrator (pata de mari dimensiuni). Testarea serologica se face numai dupa minim 4 saptamani de la muscatura capusei, din cauza ca anticorpii apar tardiv, boala Lyme fiind o afectiune care se manifesta la aproximativ o luna dupa muscatura infectanta.

Tantari: Potrivit dr. Simin-Aysel Florescu, in cazul intepaturilor de tantari, nu exista efecte imediate vizibile care ar trebui sa ne trimita la medic. Totodata, intepatura tantarului-tigru nu prezinta deosebiri medicale semnificative din punct de vedere al aspectului intepaturii. Specialistul mai spune ca intepaturile de tantar ca atare nu implica acordarea unui ajutor de urgenta, dar bolile care se pot declansa dupa cateva saptamani de incubatie, precum meningoencefalita cu virus West Nile, necesita spitalizare in clinicile de boli infectioase. Medicii nu pot realiza o profilaxie a bolilor virale posibil transmise prin tantari.

Cum pot fi prevenite intepaturile de insecte periculoase

“Evitarea contactului cu capusele presupune in primul rand evitarea spatiilor deschise, cu vegetatie abundenta. Daca totusi expunerea in mediul exterior este necesara, evitarea muscaturilor de capusa se poate efectua prin cateva mijloace simple printre care: purtarea de haine de culoare deschisa cu maneci lungi, pantaloni lungi, sosete si incaltaminte inchisa (nu sandale), si eventual utilizarea de produse care tin capusele la distanta daca se preconizeaza o expunere majora (expeditii, paduri, etc.)”, a afirmat Dr. Simin-Aysel Florescu.

Aceleasi recomandari sunt valabile si pentru a ne proteja de intepaturile tantarilor, la fel de activi in aceasta perioada, daca se estimeaza o expunere mare. “Utilizarea de produse insecticide (spray, pastile sau lichid cu aparate electrice, spirale outdoor) impotriva tantarilor in incaperi sau spatii deschise are, de asemenea, un rol major de prevenire a intepaturilor” a mai declarat medicul.

Insecticidele ca mijloc de protectie

In cazul folosirii insecticidelor, oamenii sunt ingrijorati in legatura cu efectele pe care le-ar putea avea ingredientele acestor produse asupra sanatatii lor si a membrilor familiei. “Pentru ca utilizatorii insecticidelor sa fie in siguranta din punct de vedere medical, utilizatorii trebuie sa evite inhalarea acestora sau contactul cu pielea sau mucoasele, mai ales in cazul copiilor, din cauza faptului ca insecticidele pot genera efecte toxice la contact direct” precizeaza dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase.

Specialistii Aroxol subliniaza ca “fiecare dintre produsele Aroxol este dezvoltat si testat cu atentie si responsabilitate in vederea eliminarii posibilelor efecte negative asupra oamenilor, in conditiile folosirii corecte a produselor conform instructiunilor de utilizare si incurajeaza utilizatorii sa urmareasca cu atentie recomandarile de folosire care sunt explicate pe etichetele produselor Aroxol atat sub forma de text, cat si vizual prin pictograme usor de urmarit.”

Sursa foto: huffingtonpost.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare