Boli

#sanatate #boli #orbire #pierderea vederii

Semne timpurii care anunta pierderea vederii

De obicei, vederea dispare in mod gradat, decat spontan. Semnele alarmante ale pierderii vederii sunt adesea extrem de subtile, cele mai multe persoane ajung la medic doar cand lucrurile sunt grave. In multe cazuri, pacientii descopera ca sufera de afectiuni serioas, precum glaucom.

Astfel, un control medical amanuntit, in special in jurul varstei de 40 de ani este foarte important. Chiar daca nu te confrunti cu simptome grave, poti descoperi afectiuni serioase.


Iata cateva semne care trebuie sa te trimita la medic:

Vedere clara cateva minute, estompata cateva ore mai tarziu

Poate fi: rinopatie diabetica. Claritate fluctuanta a vederii poate indica o boala cronica nedepistata precum diabetul sau hipertensiune. Aceste boli afecteaza vasele de sange ale retinei, afectand vederea.

Ai grija la: schimbarile de vedere din timpul zilei. Unele persoane se confrunta cu numeroase dificultati in a-si indeplini sarcinile din timpul zilei. Ai grija si la alte semne ale diabetului sau hipertensiunii si mergi regulat la medic.

Ai avut recent un accident inexplicabil in trafic

Poate fi: glaucom. Pierderea vederii periferice este un semnal alarmant care trebuie sa te trimita imediat la medic. Glaucomul, o afectiune tacuta, care pune presiune asupra nervilor optici afecteaza vederea deoarece semnalele nu mai sunt trimise corespunzator la creier. Glaucomul este si factor de risc major pentru accidentele rutiere.

Ai grija la: ciocnirea in alte persoane sau lucruri. Acesta poate fi un semn al pierderii vederii periferice. De cele mai multe ori, pacientii nu isi dau seama cand incep sa isi piarda vederea deoarece procesul este foarte incet. Este insa esential sa analizezi comportamentul tau atunci cand primele incindente apar.

Pete inchise la culoare in centrul vederii

Poate fi: degenerare maculara. Aceasta afectiune este o cauza principala a pierderii vederii la persoanele de peste 50 de ani. Schimbarile de la nivelul retinei agraveaza procesul de pierdere a vederii.

Ai grija la: punctele fixe care se estompeaza. Unele persoane care sufera de degenerare maculara au dificultati in a observa semnele de circulatie sau alte inscrisuri. De asemenea, unele persoane, poti avea probleme si in perceperea culorilor, care pot parea decolorate.

Genele au un aspect ciudat

Poate fi: cancer de piele. Nu toate cauzele pierderii vederii implica ochii. Schimbarile de la nivelul ochilor, inclusiv ale genelor, pot semnala probleme mai grave. Tesutul fin si subtire al genelor este locul preferat de dezvoltarea celulelor canceroase. Chiar daca aceste tipuri de cancer nu sunt fatale, pot afecta serios vederea si pot duce la orbire.

Ai grija la: genele care au un aspect ciudat sau asimetric. De asemenea, ai grija si la alte semne, precum noduli mici sau senzatia persistenta de iritatie de la nivelul ochilor si genelor. Daca te confrunti cu astfel de semne este indicat sa mergi imediat la medic.

De asemenea, orice schimbare de vedere sau la nivelul ochilor nu trebuie sa treaca netratata. Mergi la medic ori de cate ori observi ceva suspect.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare