Boli

# semne timpurii cancer #semne cancer #cancer

Semne timpurii ca ai o forma agresiva de cancer, pe care le ignori, potrivit expertilor

Cancerul se este o boala crunta care poate afecta pe oricine, in orice moment al vietii. Aceasta poate deveni necrutatoare daca nu este depistata la  timp. Exista insa cateva semne la care trebuie sa fii atent si sa nu le ignori. Daca aceasta boala crunta este depistata la timp, poate fi invinsa. Iata care sunt semnele pe care nu trebuie sa le ignori, potrivit medicilor oncologi.

1. Pierdere neintentionata in greutate

"Majoritatea pacientilor cu cancer se confrunta cu o pierdere in greutate neintentionata si acest lucru ar putea fi uneori un semn de cancer la anumiti pacienti.", sustine dr. Sandeep Anantha, chirurg oncolog la Long Island Jewish Forest Hills, New York. 

2. Icter   

"Coloratia galbena a pielii, ochilor si membranelor mucoase asociata cu urina de culoare inchisa si scaun de culoare palida este o manifestare a icterului asociat cu cancerul pancreatic.", a adaugat medicul Sandeep Anantha.

3. Tuse

"Majoritatea persoanelor care se prezinta cu cancer pulmonar se afla in stadii avansate: Stadiul 3 si stadiul 4. Acesta este motivul pentru care rata mortalitatii pentru cancerul pulmonar este atat de ridicata in Statele Unite si in intreaga lume. De cele mai multe ori, simptomele nu apar decat atunci cand este mai avansat. De obicei, in cazul bolii in stadiul 1, care este in stadiu incipient, este fie asimptomatica, fie pot exista simptome usoare, cum ar fi tusea. Pacientii rareori vor tusi cu sange, dar acesta este cam singurul simptom care ii face sa se prezinte la medic. Trebuie sa intelegeti ca fumatorii tusesc tot timpul si astfel o tuse la un fumator nu se inregistreaza ca o anomalie. Se poate ascunde timp de mai multe luni - daca nu chiar ani - inainte ca pacientul sa o recunoasca drept un simptom anormal.", declara dr. Mark Dylewski, seful sectiei de chirurgie toracica de la Miami Cancer Institute. 

4. Modificari ale vocii si dificultati de inghitire

"Modificari ale vocii (inclusiv raguseala), dificultate sau durere la inghitire, masa sau nodul in gat, durere cronica in gat sau tuse, dificultati de respiratie si pierdere inexplicabila in greutate. Acestea sunt simptome comune ale cancerului tiroidian.", declara dr Dr. Geoffrey Young, seful sectiei de Chirurgie a cancerului tiroidian si cerebral de la Miami Cancer Institute. 

5. Semnele cancerului de cavitate bucala

"Masa sau umflatura in interiorul gurii sau in gat, dificultati la inghitire, saliva cu sange si senzatia de durere in urechi. Toate acestea pot fi semne ale cancerului cavitatii bucale. Cancerul cavitatii orale, cunoscut si sub numele de cancer al gurii, este un tip de cancer al capului si gatului in care se formeaza celule maligne (canceroase) in buze sau in gura. Cancerul de cavitate orala este cel mai frecvent tip de cancer la nivelul capului si gatului, peste 90 la suta dintre cancerele orale aparand in celulele care captusesc gura, limba si buzele.", adauga dr. Young.

Depistarea precoce a cancerului, indiferent de tipul acestuia, este esentiala. Cele mai multe forme de cancer pot fi vindecate complet daca sunt depistate la timp. Prin urmare, daca ai oricare dintre simptomele de mai sus, este indicat sa mergi la medic pentru un control.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare