Boli

#diferenta raceala gripa #gripa #tuse #raceala

Semne ca raceala de care suferi e mai periculoasa decat crezi

 

Schimbarile majore de temperatura din ultimele saptamani au crescut numarul virozelor respiratorii, in special in randul copiilor si al persoanelor in varsta, cele mai labile categorii din cauza imunitatii scazute. Problema apare atunci cand nu stim sa facem diferenta intre o simpla raceala si gripa.

Romanii sunt dependenti de tratamentele facute „dupa ureche”, peste 600.000 luand zilnic antibiotice fara recomandarea medicului si fara sa fie neaparat necesare. Exista si persoane ipohondre, care ajung la camera de garda dupa prima tuse mai serioasa. Fiindca suntem in plin sezon al racelilor, e important totusi de stiut cand trebuie sa mergem la doctor si mai ales care este diferenta dintre raceala si gripa.

In vreme ce raceala, care este o viroza ce nu afecteaza profund starea generala, se manifesta prin nas infundat, rinoree, uneori si prin dureri musculare si, in cazuri rare, cu pusee de febra, gripa, pe langa manifestarile clasice ale racelii, mai prezinta si dureri de cap, dureri musculare puternice, stare generala precara si uneori varsaturi.

Raceala dureaza de regula o saptamana si este tratata cu antitermice si cu antiseptice orale. De asemenea, se mai recomanda si decongestionantele nazale (picaturile pentru nas infundat). In cazul racelii, antibioticul nu are niciun efect, intrucat este vorba despre o infectie virala si nu de una bacteriana.

Gripa se diagnosticheaza in urma unui examen virusologic, prin examinarea unor probe din saliva pacientului. Simtomele dureaza mai multe de 10 zile si pot aparea chiar complicatii precum afectiuni pulmonare. Medicul este cel care decide ce antibiotic este cel mai potrivit.

Principalul simptom care diferentiaza raceala de gripa este febra persistenta si care trece frecvent de 38 de grade Celsius. Atunci nu mai vorbim despre o banala raceala, ci despre o afectiune care se poate complica si care trebuie tratata sub asistenta medicala.

De asemenea, tusea nu trebuie ignorata, intrucat poate fi simptomul unei afectiuni mult mai grave, asa cum este cancerul pulmonar. Printre manifestarile care trebuie sa ridice seme de intrebare se numara:

- tuse care dureaza mai mult de trei saptamani.

- urme de sange in saliva.

- dureri la umar in timp ce tusesti.

- senzatie de respiratie ingreunata, mai ales daca e vorba despre actiuni pe care inainte le faceai fara probleme, asa cum ar fi urcatul scarilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare