Boli

#plamani #tuse #insomnie #fumat #dureri de cap #insuficienta respiratorie

Semne ca plamanii tai sunt in pericol

Fumatul sau expunerea de substante iritante pot afecta sanatatea plamanilor. Cancerul, emfizemul sau bronsitele cronice sunt printre cele mai grave afectiuni ale plamanilor si pot aparea la orice persoana. Treptat, plamanii pot fi distrugi, iar capacitatea de a respira limitata.

 

Insuficienta respiratorie


Numeroase persoane experimenteaza acest simptom insa se gandesc ca este un lucru normal, in special daca apare la persoanele in varsta. De cele mai multe ori nu se iau masuri de prevenire sau tratare a acestui simptom.

Acest simptom este insa un semnal de alarma pentru afectiuni grave ale sistemului respirator. Sportul si miscarea sunt principalele masuri pe care le poti adopta pentru a preveni degradarea plamanilor.

Atunci cand intalnesti acest simptom, este indicat sa mergi la medicul specialist. In acest fel vei preveni agravarea unor probleme serioase de respiratie care pot duce la pulmonar .
 

Tuse frecventa


Orice persoana exprimenteaza ocazional crize de tuse. Daca insa aceste criza se repeta din ce in ce mai frecvent este cazul sa mergi la medic. Tuse prelungita poate fi semnul ca bronhiile si alveolele pulmonare sunt inflamate si mai putin flexibile si elastice.

Atunci cand acest fenomen apare, peretii cailor de respiratie se ingroasa, iar secretia de mucus este mai mare, ceea de duce la formarea de cheaguri.

In acest caz vei experimenta tuse asemanatoare celei intalnite la raceala, insa nu vei experimenta si celelalte simptome. Daca expetorezi si mucus care are diverse culori este semn ca afectinea de care suferi se agraveaza.
 

Dureri de cap matinale


Un alt simptom ingrijorator al afectiunilor pulmonare este si durerea de cap matinala, dupa o noapte de somn. Aceasta durere apare atunci cand nu respiri corespunzator in timpul somnului, iar dioxidul de carbon nu este eliminat din organism.

Depozitele de dioxid de carbon cauzeaza dilatare vaselor de sange din creier, ceea ce duce la aparitia durerilor de cap.
 

Glezne umflate


Pe masura ce afectiunile pulmonare avanseaza, si sistemul cardiac are de suferit deoarece nu mai este alimentat cu oxigenul de care are nevoie. Acest lucru poate duce la retentia de apa, care este cel mai usor de recunoscut prin glezne si picioare umflate .

Atunci cand inima nu mai poate pompa suficient sange catre ficat si rinichi, aceste organe nu mai pot elimina corespunzator toxinele din organism.
 

probleme de somn


Persoanele care au probmele de respiratie au dificultati si de a adormi. Somnul este perturbat de incapacitatea de a respira corect, dar si de crizele frecvente de tuse care apar in timpul noptii.

Daca te trezesti de multe ori in timpul noptii cu senzatia ca nu mai poti respira sau cu tuse persistenta, este indicat sa mergi la medic.
 

Buze si degete de o nuanta albastruie


Atunci cand sangele nu transporta suficient oxigen necesar organismului, buzele si degetele isi pot schimba culoare si pot deveni usor albastrui. Colorarea pielii este cunoscuta sub numele de cianoza si poate acapara portiuni mari ale corpului. Acest lucru este cauzat de sangele fara oxigen, care este inchis la culoare.

Este mai vizibila in zona buzelor, gingiilor si ochilor. Atunci cand experimetnezi astfel de simptome este indicat sa mergi de urgenta la medic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare