Boli

#sanatate #boli #sciatica #boli ale spatelui #nervul sciatic

Sciatica, o problema serioasa

Sciatica este o problema de sanatate care afecteaza nervul sciatic, cel mai lung nerv al corpului. Nu este o afectiune in sine, insa necesita atentie medicala imediata, in special daca afecteaza activitatile zilnice.

Ce este sciatica

Sciatica este o afectiune medicala caracterizata printr-o durere care radiaza de-a lungul nervului sciatic, din partea de jos a spatelui, spre fese si picioare. Nervul sciatic este cel mai lung nerv al corpului.

Sciatica este considerata de catre specialisti un simpton, nu o boala in sine. Durerile sciatice semnaleaza alte probleme care afecteaza nervul, precum hernia de disc. In functie de cauza durerilor, sciatica se trateaza in cateva luni.

Simptomele sciaticii

Durerea care radiaza din zona spatelui catre fese si picioare este caracteristica sciaticii. Durerea poate aparea in orice zona de-a lungul nervului sciatic, insa cele mai frecvente sunt durerile care radiaza spre calcaie.

Durerea variaza de la senzatii usoare de disconfort, pana la senzatii ascutite si arsuri. Uneori se poate simti si ca un soc electric. Durerea se poate grava atunci cand tusesti sau stranuti, dar si atunci cand stai jos perioade lungi de timp.

Sciatica se mai caracterizeaza si prin amorteala muschilor din zona nervului sciatic. De asemenea, unele persoane se pot confrunta si cu furnicaturi si intepaturi in picioare si talpi.

Cand sa mergi la medic

De cele mai multe ori, sciatica se trateaza foarte usor, cu medicamente prescrise de medic. Exista si cazuri mai severe, cand este indicat sa mergi de urgenta la medic. Mergi imediat la medic atunci cand te confrunti cu dureri spontane si severe de spate, iti amortesc picioarele, durerile sunt acompaniate de un accindent sau ai dificultati in a controla vezica urinara.

Factori de risc pentru sciatica

Printre factorii de risc se numara problemele de sanatate, stilul de viata, varsta sau ocupatia. Schimbarile la nivelul nervului sciatic care apar o data cu varsta sunt cauze frecvetne ale sciaticii. Astfel, dupa varsta de 40 de ani, aceasta problema este mai frecventa.

Un loc de munca care presupune numeroase presiuni asupra spatelui duce la aparitia sciaticii. De asemenea, si persoanele care stau pe scaun mult timp sau au un stil de viata sedentar se pot confrunta cu sciatica.

Diabetul, o afectiune severa, care afecteaza modul in care sangele foloseste zaharul, mareste riscul de distrugere a nervilor.

Cum sa previi sciatica

Sciatica este o problema care poate recidiva daca nu este tratata corespunzator. Exista insa si cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni aceasta problema.

Miscarea este foarte importanta pentru tratarea si prevenirea sciaticii. Acorda atentie speciala muschilor abdomenului si spatelui, care sunt esentiali pentru pozitia corpului. Poti discuta acest aspect cu medicul tau care iti poate recomanda anumite activitati.

De asemenea, atunci cand petreci multe ore pe scaun, este important sa adopti o pozitie corespunzatoare. Ai grija ca picioarele sa atinga podeaua, iar spatele sa fie drept. Incearca sa faci cate o pauza, la fiecare ora, si sa te misti putin.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului