Boli

#dinti #respiratie #halena #carii #gingivita #igiena buco-dentara

Scapa de respiratia urat mirositoare!

Neplacuta halena afecteaza milioane de persoane. Totusi, cunoscand cauzele aparitiei, te poti debarasa de aceasta problema care iti „otraveste” viata si... aerul celor din jur. La fel ca si mirosul de transpiratie, respiratia urat mirositoare jeneaza foarte tare si uneori creeaza complexe.

 

Iata cateva sfaturi demne de urmat pentru a scapa de aceasta neplacere:

Spala-te pe dinti periodic! In 85% din cazuri, respiratia urat mirositoare are ca origine probleme buco-dentare: carii, gingivite, igiena precara. Placa dentara si alte bacterii favorizeaza mirosurile neplacute care apar in gura. Fiecare persoana trebuie sa stie inainte de toate ca tratamentul cel mai indicat este preventia, adica prevenirea complicatiilor enumerate mai sus. Pentru prevenirea depunerii placii, dintii trebuie periati de trei ori pe zi, periajul de seara fiind cel mai important.

Mergi la stomatolog! Preventia include pe langa spalarea corecta pe dinti si un control stomatologic regulat. Acesta trebuie efectuat o data la sase luni, moment in care medicul poate depista si implicit trata fiecare carie inainte de aparitia durerii si a complicatiilor.

Opteaza pentru !. Dupa fiecare masa, curata-ti dintii cu o ata dentara . De exemplu, cand nu iti poti spala dintii (cand esti la serviciu si ai luat masa de pranz) foloseste ata dentara caci aceasta evita macerarea alimentelor pentru un timp indelungat in cavitatea bucala.

Clateste-ti gura! Nu ezita sa iti clatesti gura din cand in cand pentru a elimina germenii care se dezvolta in gura. Bomboanele mentolate rezolva problema doar temporar, insa iti ofera o respiratie placuta de lunga durata. Clatirea se face dupa periajul dentar si trebuie sa dureze minimum 30 de secunde.

Apa de gura contine substante care actioneaza impotriva placii microbiene, prevenind atat caria dentara, cat si . In momentul in care iti cumperi un produs de acest gen, nu uita sa te uiti pe eticheta produsului sau sa iti intrebi farmacistul pentru a nu gresi dozajul utilizat.

Ai grija si de limba! Poate nu stiai, dar limba este un veritabil „aspirator de bacterii” si de aceea este una dintre primele cauze ale respiratiei urat mirositoare. Astfel, in momentul in care te speli pe dinti nu uita sa treci usor cu periuta pe limba: rapid si eficace.

Umezeste-ti gura periodic! In mod cert, anumite persoane au gura prea uscata ceea ce favorizeaza producerea de bacterii. De aceea, este foarte important sa bei cat mai multe lichide, chiar daca nu iti este sete.

Cauzele halenei sau... pe ce trebuie sa dam vina!

Cauzele halenei sunt diverse si variate, afectiunile bucale si cele dentare fiind cele care primeaza. Cariile neglijate sunt adesea insotite de inflamarea si infectia gingiilor (gingivita) si se pot genera in abces, ceea ce provoaca mirosuri puternice legate de infectarea tesuturilor.

O igiena bucodentara necorespunzatoare poate accelera instalarea cariilor si a gingivitei. In primul rand, retine ca nu trebuie sa abuzezi dulciurile si bauturile cu zahar. Apoi, este important sa te speli pe dinti dupa fiecare masa principala. Foloseste o pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti cu peri moi si flexibili care sa poata patrunde prin locurile stramte. Pentru a completa periajul, clateste-ti gura cu apa de gura, caci iti va reimprospata toata cavitatea bucala, inclusiv limba.

Printre alte cauze „vinovate” de mirosul neplacut al gurii se numara:

- Afectiunile ale stomacului precum hiperaciditate gastrica, dau un miros urat, greu respiratiei.

- „Bombe” gastronomice precum usturoiul, ceapa, sosurile, dar si tutunul si alcoolul etc.

- Afectiuni ORL cauzate de infectii la nivelul nasului sau a sinusurilor, precum rinitele sau sinuzitele cronice.

Uneori, respiratia urat mirositoare apare si din cauza unor boli ale ficatului sau ale rinichilor, administrarea anumitor medicamente (sedative, vitamina B, neuroleptice etc).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare