Boli

#sadic #persoane sadice #lipsa empatie

Sadicii de zi cu zi, persoane cu care te poti intalni in orice loc, la orice ora

In timp ce mare parte dintre oameni incearca, pe cat posibil, sa nu ii raneasca pe cei din jur si, in cazul in care ajung sa faca acest lucru, se simt vinovati si plini de remuscari, exista si persoane carora le face placere sa le provoace durere celor dragi. Studii recente au aratat ca alaturi de oamenii cu simtul datoriei si al durerii sunt si sadicii de zi cu zi.

Sadicii de zi cu zi sunt lipsiti de empatie si poseda o motivatie interna de a face rau celorlalti. Cu toate acestea, este putin probabil ca ei sa actioneze intr-un mod criminal sau periculos.

Sadicii de zi cu zi pot fi considerati "rude" cu sociopatii clasici, in ceea ce priveste lipsa de empatie, insa nu sunt considerati periculosi pentru societate in acelasi mod ca sociopatii.


Daca iti place sa ucizi gandaci, ai putea fi un sadic

Cand esti mic, faptul ca pui un borcan deasupra unui licurici si uiti sa ii faci gauri pentru aerisire, provocand astfel moartea insectei, nu poate fi considerata o actiune condamnabila. Insa, cand iti face placere, ca adult, sa ranesti gandaci sau alte animale, atunci situatia se schimba dramatic.

Pentru a afla nivelul de sadism de care dispun unii oamenii, au fost realizate mai multe teste. Un grup de 71 de participanti au fost rugati sa completeze un chestionar de personalitate despre sadism si li s-a dat o lista de lucruri din care au fost nevoiti sa aleaga ce sa faca. Aceasta lista cuprindea: sa ucida gandaci, sa contribuie la experimentul care ucide gandacii, sa curete toalete murdare si sa indure suferinte din cauza apei cu gheata.

Dintre cei 71 de participanti, 28% au ales sa omoare gandacii.


Ce inseamna un sadic

Tulburarea de personalitate sadica a fost definita la un moment dat ca o boala mintala, insa, cu timpul, sadismul a inceput sa fie considerat o alegere de viata sau un capriciu ori o trasatura de personalitate.

Potrivit Manualului de Diagnostic si Statistici al Tulburarilor Mintale (DSM-5), in aceasta categorie nu intra si tulburarea de sadism sexual.

Elementul de baza care defineste o personalitate sadica este acela de a simti placere privind cum cei din jur sunt vatamati psihic sau fizic.

Exista o diferenta clara intre o persoana care simte placere atunci cand omoara un gandac si cea care se simte bine cand omoara o fiinta umana. Studiul a aratat ca exista similaritati si diferente intre persoanele carora le face placere sa se comporte crud, sadic, si cele carora pur si simplu le place sa fie martorii unor acte de cruzime.


Cum recunosti un sadic

Exista o mare diferenta intre sadicii pe care i-a prezentat istoria sau filmele, si oamenii care au impulsuri sadice, incadrati in categoria sadismului, care este considerata mai mult o trasatura de personalitate, decat o tulburare de personalitate.

Tulburarea de personalitate antisociala este foarte rara. Exemple in acest sens ii includ pe Hitler, pe ucigasii carora le-a facut placere sa-si tortureze victimele si sa le vada suferind si chiar pe presedintele sirian Bashar Assad, noteaza specialistii, potrivit everydayhealth.com.

Restul persoanelor doar manifesta impulsuri sadice inconstiente.

Oamenii de stiinta mentioneaza ca pana si cea mai amabila si iubitoare persoana poate simti impusluri de a uri foarte tare pe cineva, ca urmare a unei perioade de tortura puternica.

Exista mai multe tipuri de sadici:

1. sadicul exploziv;
2. sadicul tiranic;
3. sadicul fara discernamant;
4. sadicul care actioneaza;
5. sadicul de zi cu zi.

Sursa foto: salon.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului