Boli

#Abrahim Hassan #sindromul Leigh #bebelus trei parinti #primul bebelus cu trei parinti

S-a nascut primul bebelus cu trei parinti! VIDEO

Abrahim Hassan, un baietel in varsta de cinci luni, este primul bebelus din lume care s-a nascut cu ajutorul unei tehnici revolutionare si controversate, care incorporeaza ADN prelevat de la trei persoane, dupa cum anunta revista New Scientist.

 

Parintii bebelusului, Ibtisam Shaban si Mahmoud Hassan, au incercat sa isi intemeieze o familie de aproape 20 de ani. La zece ani dupa ce s-au casatorit, Shaban a ramas insarcinata, insa acea sarcina a fost prima dintr-o serie de patru avorturi spontane.

In 2005, cuplul a asistat la venirea pe lume a primului lor copil, care a fost o fetita. Abia atunci au descoperit cauza probabila a problemelor lor de fertilitate: o mutatie genetica in mitocondriile lui Shaban. Fiica lor s-a nascut cu sindromul Leigh, care afecteaza creierul, muschii si nervii bebelusilor. Din pacate, a murit la varsta de sase ani. Al doilea copil al cuplului a avut aceeasi boala si a murit la varsta de 8 luni.

Pe 6 aprilie 2016, Abrahim Hassan a venit pe lume, dupa ce parintii au apelat la controversata tehnica de obtinere a „bebelusilor cu trei parinti” (fertilizarea in vitro, cu sperma de la tata, ovulul mamei si un alt ovul de la o donatoare). Bebelusul este sanatos si nu prezinta semne ale sindromului Leigh.

Din cauza ca procedeul nu este autorizat in Statele Unite, Echipa de medici condusa de profesorul John Zhang, de la Centrul New Hope Fertility din New York si parintii au calatorit in Mexic.

A meritat tot efortul, caci bebelusul este sanatos si nu prezinta semne ale sindromului Leigh.

Expertii internationali au salutat reusita echipei americane, insa indeamna la precautie si sunt de parere ca bebelusul Abraham trebuie sa fie monitorizat in continuare, pentru ca medicii sa se asigure ca acel procent ramane foarte mic

In Europa, singura tara care autorizeaza o astfel de manipulare genetica prin care, practic, bebelusul are trei parinti este Marea Britanie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare