Boli

#analgezice cancer #analgezice opioide #morfina cancer #cancer

Romania, pe ultimele locuri in Europa la utilizarea morfinei pentru calmarea durerilor in caz de cancer

In Romania si in estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de doua ori mai mic fata de restul continentului

“Nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (intre care si morfina) in Europa de Est, inclusiv in Romania, este mult mai mic fata de tarile cu o economie mai dezvoltata de pe acelasi continent. Mai exact, in cifre, folosirea analgezicelor opioide in tarile est-europene, inclusiv in Romania, este de 4,8 mg/ cap de locuitor, in timp ce in restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de locuitor. Media globala este de 6,27 mg/ cap de locuitor“, afirma prof. Ayşen Yücel, medic specialist in algeziologie (disciplina medicala care se ocupa de studiul durerii si al posibilitatilor de prevenire si combatere a acesteia) la spitalul-fundatie Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, dar si despre alte aspecte legate de ingrijirea pacientilor cu cancer, Spitalul Fundatie - Centrul Medical Anadolu din Istanbul, in parteneriat cu John Hopkins Medicine din Statele Unite, organizeaza cursul gratuit pentru apartinatorii bolnavilor de cancer. Specialistii centrului vor oferi informatii despre managementul durerii, nutritie si miscare in cazul persoanelor care sufera de aceasta maladie. Cursul pentru apartinatorii bolnavilor de cancer va avea loc sambata, 16 aprilie la Hotel Athenee Palace Hilton, incepand cu ora 10:00. La eveniment vor fi prezenti Prof. Ayşen Yücel - medic specialist in Managementul Durerii, Abdullah Mollamemişoğlu - specialist in nutritie si dieta si Ömer Çınar - terapeut fizic.

“Metode relativ simple si ieftine pentru combaterea durerilor provocate de cancer sunt disponibile in zilele noastre. Cu toate acestea, un numar destul de mic de pacienti primeste tratamentul corespunzator pentru alinarea suferintelor provocate de aceasta maladie” explica Prof. Ayşen Yücel.

Cauze si posibile explicatii

“Lipsa medicamentelor necesare, neprescrierea sau subdozarea lor de catre profesionisti, lipsa de instruire in randul medicilor si asistentilor, precum si o slaba informare a publicului cu privire la faptul ca durerea poate fi tinuta sub control sunt doar cateva dintre obstacolele care stau in calea combaterii eficiente a suferintelor bolnavilor de cancer din intreaga lume.” declara prof. Ayşen Yücel, Centrul Medical Anadolu.

Studiile arata ca folosirea medicamentului potrivit in doza potrivita la momentul oportun amelioreaza durerea in proportie de pana la 80%-90%.

Morfina face parte din categoria analgezicelor opioide folosite de specialisti in ameliorarea durerilor bolnavilor de cancer. Fiind principalul agent activ din opiu, morfina este un analgezic foarte puternic, a carui concentratie in extractul de opiu variaza intre 8 si 14%, cu o medie de 10%.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii date publicitatii in 2015, in fiecare zi peste 3,5 milioane de oameni din intreaga lume sufera din cauza durerilor provocate de cancer, dar numai o parte dintre ei primesc tratament pentru ameliorarea lor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare