Boli

#transfuzii #donatori de sange #semnal

Romania, codasa la numarul donatorilor de sange

In tara noastra se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 65% din totalul necesar. Procentul de aproximativ 2% din populatie care doneaza sange este mult mai mic decat cel inregistrat in alte state - 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, sau 4% in Ungaria. Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sange, care este marcata la 14 iunie, specialistii trag un serios semnal de alarma in acest sens.

„Din nefericire, Romania este pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste donarea de sange. Doar 1,7% dintre romani doneaza sange, iar de cele mai multe ori pacientul depinde de sangele donat de familie sau prieteni. Practic, viata oricaruia dintre noi poate depinde la un moment dat de donatia de sange din partea unui necunoscut. Am decis sa sustinem activ Ziua Mondiala a Donatorului de Sange incurajand cat mai multi oameni sa doneze. Este un gest simplu, dar are puterea de a salva vieti“, a declarat Cristiana Vago, Marketing & PR Manager Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria.

„Tuburi de transfuzie”, in statiile de metrou

Romanii care calatoresc cu metroul bucurestean in aceasta saptamana vor putea vedea, in dreptul scaunelor de pe peroane, in statiile Unirii 1, Unirii 2, Universitate, Victoriei 1, Victoriei 2, legaturi sub forma unor „tuburi de transfuzie”, pornind de la ideea ca in intreaga lume milioane de oameni le datoreaza viata unor persoane pe care nu le-au intalnit niciodata. Astfel, intre persoane care nu se cunosc se creeaza pentru cateva minute legaturi deosebite: oricare dintre ei ar putea deveni, la nevoie, donator pentru celalalt. Mesajul campaniei este unul sugestiv: „Nu stii cine ti-ar putea salva viata“.

„Ideea acestei campanii ne-a venit dupa ce am aflat cat de putini oameni doneaza si am constietizat ca vietile noastre stau, de multe ori, in mainile unor necunoscuti. Prinsi in aglomeratia zilnica de la metrou, ne-am imaginat cum ar fi daca omul de pe scaunul din fata noastra ar fi cel de care depinde viata noastra. Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, aproape toate scaunele din partea cealalta ar fi goale. Asadar am gandit o executie simpla, dar puternica, care sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca oricare dintre noi am putea fi salvati sau am putea sa salvam, la randul nostru, un necunoscut“, a afirmat Viorel Holovaci, Art Director, Tempo Advertising.

Romanii care vor sa doneze sange pot gasi la acest link lista de centre de transfuzie: //doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/.

Sursa foto: timeanddate.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare