Boli

#durere cervicala #antioxidant

Rolul antioxidantilor in durerea cervicala (radiculopatie cervicala)

Interviu realizat cu Conf. Dr. Gabriela Udrea, conferentiar universitar, doctor in stiinte medicale, medic primar medicina interna, medic primar reumatologie si psihoterapeut.

 

1. Cand apare durerea cervicala?

Cervicalgia este o problema de sanatate frecventa care afecteaza calitatea vietii. Va poate impiedica sa fiti activ, sa desfasurati activitatile obisnuite. De-a lungul vietii intre 22-70% din persoane experimenteaza acest tip de durere. Cervicalgia este definita ca o durere in coloana cervicala cu sau fara iradiere in unul sau ambele membre superioare care persista cel putin o zi. In multe situatii, durerea cervicala este de cauza musculara. Tensiunile musculare, crampele, intinderile pot determina discomfort cervical. Durerea cervicala poate fi determinata de compresia nervilor spinali. Hernierea discurilor intervertebrale sau productiunile osoase determinate de artroza pot comprima nervii. Fracturile determinate de traumatisme sau pe fondul osteoporozei sau reumatismele inflamatorii (artrita reumatoida, spondilartrite) reprezinta alte cauze posibile.

2. Care sunt tipurile de durere cervicala?

Simptomele durerii cervicale difera in functie de cauza durerii si de severitatea leziunii. Puteti prezenta un spasm muscular. Puteti prezenta o durere de ceafa. Puteti avea probleme in inclinarea sau rotirea capului. Aceste simptome se pot agrava cu miscarea. Problemele la nivelul coloanei cervicale pot determina durere in umeri. Este posibil sa simtiti amorteli sau slabiciune in brate sau maini.

Durerea cervicala care apare brusc, determinata de un traumatism este considerata durere acuta. Acest tip de durere nu persista mai mult de 6 saptamani.

Durerea cervicala care apare rapid sau mai lent in saptamani si dureaza mai mult de 3 luni este considerata durere cronica. Durerea cronica cervicala este mai putin frecventa decat durerea acuta.

3. Cum tratam durerea cervicala?

Unele tipuri de durere cervicala sunt tratate cu analgezice non-opiacee precum: paracetamolul si antiinflamatoare nesteroidiene in administrare orala sau sub forma de unguente. Puteti beneficia pentru cateva ore in timpul zilei pentru o perioada scurta de un colier cervical pentru stabilizarea coloanei. Terapia fizicala si injectiile locale cu cortizon pot sa fie de ajutor in cazurile refractare. Daca aceste masuri nu sunt eficiente este recomandabil un consult neurochirurgical pentru stabilirea oportunitatii interventiei chirurgicale pentru corectarea problemei la nivelul coloanei cervicale.

4. Care este rolul antioxidantului ALA 600-SOD in durerea cervicala?

Acidul alfa lipoic prezent in ALA 600-SOD este un antioxidant care a dovedit eficacitate in studiile clinice in tratamentul neuropatiei diabetice unde reduce simptomele neuropatiei periferice si amelioreaza conducerea nervoasa, dar si in radiculopatiile compresive secundare conflictului disc intervertebral-radacina nervoasa unde reduce durerea si amortelile. Stresul oxidativ este implicat in degenerarea axonala si in degradarea mielinei atat in durerea neuropata cat si in radiculopatiile compresive prin speciile reactive de oxigen care contribuie la inflamatia nervului prin sinteza crescuta de molecule inflamatorii.

Superoxid dismutaza, una dintre cele mai importante enzime antioxidante, este responsabila pentru neutralizarea superoxidului si a radicalilor liberi rezultati din respiratia celulara. Datorita acestei proprietati antioxidante si a actiunii ei asupra neutrofilelor are un rol in inhibarea locala a raspunsului inflamator care se coreleaza strans cu atenuarea durerii.

Contributia antiinflamatorie a acestor doua componente asociata cu efectul neurotrofic al complexului de vitamine B ar putea sa fie utila in tratamentul radiculopatiei compresive cervicale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului