Boli

#intepaturi de insecte #muscatura de capusa #piele #arsuri solare #probleme piele #calcaie crapate

Riscuri pentru piele in sezonul cald

Intepaturile de tantari, albine, paianjeni, plantele otravitoare sau arsurile solare sunt doar cateva dintre pericolele la care pielea este expusa in sezonul cald. Incearca sa iti protejezi pielea si sa previi astfel probleme grave.

Iata cu ce te poti confrunta vara:
 

Muscaturi de moluste


Tentaculele molustelor contin venin care cauzeaza umflaturi dureroase, uneori extrem de periculoase. Aceste muscaturi sunt accidentale, insa durerile sunt intense, iar zona afectata se irita foarte tare. Simptomele muscaturilor pot varia de la senzatii de greata, voma si spasme musculare.

Pentru a trata rapid aceste muscaturi, este indicat sa aplici imediat comprese cu otet, care ajuta la dezactivarea veninului. Dupa aplicarea acestor comprese este insa recomandat sa mergi imediat la medic.
 

Reactii ale pielii la tatuajele cu henna


In sezonul cald, multe persoane apeleaza la tatuajele temporare cu henna, insa pielea poate avea reactii severe. Sortimentele de henna folosite pentru tatuaje contin substante puternice, care produc alergii si chiar cicatrici.

Henna este un ingredient natural, insa sunt adaugate si alte ingrediente, pentru a obtine diverse culori si pentru a rezista mai mult in timp.
 

Plante otravitoare


Contactul direct cu anumite plante produc iritatii severe. Acestea incep prin inrosirea zonei care a intrat in contact direct cu planta otravitoare. Apoi, pielea incepe sa se umfle. Pot aparea si mancarimile. Aceste iritatii ale pielii pot tine chiar si cateva saptamani.

In astfel de cazuri este indicat sa mergi la medic. Acesta iti va prescrie diverse creme, in special pe baza de cortizol, care vor ameliora simptomele. In cazuri grave, pot fi prescrise si antibiotice.
 

Intepaturi de tantari


Intepaturile de tantar pot fi extrem de periculoase si pot duce la infectii severe. Tantarii sunt purtatori a numeroase infectii si boli pe care le transmit foarte usor. Pentru a te proteja de tantari, aplica pe piele diverse solutiuni si poarta haine cu maneci lungi atunci cand stai mai mult timp in aer liber.
 

Muscaturi de capuse


Daca iti place sa petreci mult timp in aer liber, ai grija la capuse, insecte extrem de periculoase. Sunt purtatoare ale infectiei Lyme, sau borelioza, o afectiune grava, care poate fi chiar fatala.

Daca ai fost muscat de o capusa, este indicat sa o indepartezi rapid si sa mergi la medic. Pentru a preveni muscturile de capusa, poarta haine lungi atunci cand stai in parc si foloseste creme si lotiuni de protectie pentru insecte.
 

Intepaturi de albine


Majoritatea reactiilor la intepatura de albina sunt usoare, manifestandu-se prin umflaturi, dureri si mancarimi. Pot aparea insa si reactii mai severe, precum umflarea gurii si a gatului, dificultati de vorbire si respiratie. Daca ai fost muscat de albina, indeparteaza imediat acul si mergi la medic.
 

Bataturi si calcaie crapate


Pentru ca in perioada verii, renuntam la sosete sau dresuri, pielea este mult mai expusa riscului de a face bataturi sau de a suferi de calcaie crapate. In special papucii de vara flip flop pot fi foarte periculosi pentru pielea piciorului. Favorizeaza aparitia bataturilor intre degete si chiar a infectiilor.
 

Arsuri solare


Expunerea in exces la razelor solare duce inevitabil la arsuri. Arsurile apar de obicei la cateva ore dupa expunerea la soare si necesita chiar si cateva saptamani pentru a disparea. Analgezicele, compresele reci, cremele pe baza de aloe vera si cremele extrahidratante pot ameliora disconfortul.

Pe langa dureri si inflamatii, arsurile solare sunt o cauza majora a cancerului de piele. Pentru a evita arsurile solare, foloseste creme cu factor ridicat de protectie solara.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului