Boli

# farmacist #prescriptie #medicamente #analgezice #medic

Riscuri ale folosirii gresite a analgezicelor

Analgezicele sunt medicamente care calmeaza temporar diverse tipuri de durere. Printre cele mai cunoscute si folosite analgezice se numara aspirina, paracetamolul, codeina sau ibuprofenul. Atunci cand avem dureri, luam astfel de medicamente fara sa consultam un medic inainte. Avantajul acestor medicamete este ca durerile dispar foarte repede. Folosirea pe termen lung a analgezicelor, fara aprobarea medicului specialist, duce insa la grave probleme de sanatate.

Luate corect, analgezicele u numeroase beneficii asupra orgasnimului si sanatatii. Lupta impotriva cancerului, afectiunilor cardiovasculare si sunt potrivite pentru tratarea unor afectiuni precum Alzheimer sau Parkinson.

Cand sunt luate necorespunzator, fara recomandarea medicului si pe o perioada lunga de timp, analgezicele pot avea consecinte grave asupra sanatatii. Printre efectele secundare ale administrarii de analgezice se numara problemele stomacale, atacurile de cord, distrugerea ficatului si chiar decesul.

Multe persoane nu constientizeza ca varsta, greutatea corporala si anumite afectiuni de care sufera sunt factori care dicteaa ce cantitati de analgezice trebuie sa consume pentru a scapa de durerile nedorite.

Analgezicele sunt medicamente puternice si trebuie consumate numai la recomandarea medicului specialist. Inainte de a a lua astfel de medicamente consulta medicul sau farmacistul. Luate in mod gresit, analgezicele pot chiar accentua durerea.

De cele mai multe ori analgezicele sunt administrate gresit pentru anumite dureri. Un pacient care nu simte nicio ameliorare a durerii va continua sa ia mai multe analgezice.
 

Cele mai cunoscute analgezice
 

Aspirina este folosita la scara larga ca unul dintre cele mai eficiente analgezice. Este folosita si pentru prevenirea cheagurilor de sange. Reduce riscul afectiunilor cardiovasculatorii. Cei care consuma aspirina nu trebuie sa depaseaza doza maxima permisa, in special pe o perioada lunga de timp. Aspirina mai este folosita si pentru a reduce febra.

Previne cancerul de pancreas, colon si prostata. Aspirina in doze mari provoaca  ulcer, sangerari stomacale si intestinale. Aspirina nu trebuie administrata daca ai ulcer sa astm. De asemenea, copiii sub 16 ani, femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa consume aspirina.

Paracetamoul este util in tratarea durerilor, in special a durerilor de cap. Doza maxima pe zi pentru un adult este de 4 grame. Daca durerea nu dispare nu este indicat a se adminsitra si alte comprimate de paracetamol . Paracetamolul este utilizat si in tratarea durerilor mentruale si a racelilor. In doze mari, paracetamolul afecteaza stomacul si ficatul. Nu trebuie administrat impreuna cu alte medicamente care contin paracetamol.

Ibuprofenul
este folosit pentru a trata durerile musculare si cele produse de artrita. Este indicat si pentru febra. In doze mari, ibuprofenul provoaca ulcer, sangerari stomacale, greata, indigestie si greata. Persoanele cu ulcer sau astm trebuie sa evite acest medicament. De asemenea, ibuprofenul este interzis femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Codeina este un analgezic puternic, asemanator morfinei. Acest medicament ace parte din grupul de analgezice care provoaca dependenta. Acest medicament este vandut in doze foarte mici. In doze mari, codeina poate provoca, pe langa dependenta, constipatie, greata, voma sau oboseala.
 

Cum sa folosesti corect analgezicele
 

  • Foloseste corect analgezicele prescrise de medic
  • Daca dozajul sau medicamentul nu sunt eficiente, contacteaza medicul sau farmacistul. Nu mari doza de analgezic singur si nu combina mai multe tipuri de analgezice
  • Daca ai o durere de cap , incepe cu doza recomandata de aspirina sau paracetamol. Nu depasi doza de 4 grame de paracetamol pe zi
  • Personale care sufera de dureri cronice o perioada lunga de timp trebuie sa mearga de urgenta la medic
  • Inainte de a administra copilului analgezice consulta un medic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare