Boli

# tratamente sida # remedii sida #hiv #virusul hiv #sida

Remediu pentru SIDA? Medicamentele care opresc transmiterea HIV, potrivit unui studiu

 

Jurnalistii englezi de la "The Guardian" au publicat recent un studiu amplu potrivit caruia un pacient care este seropozitiv nu mai transmite virusul HIV daca este tratat cum trebuie. Mai mult, acestia sustin ca riscurile intre partenerii de sex masculin sunt zero, daca virusul este complet suprimat de antiretrovirale.

Intrebarea care se pune este aceea daca se poate intrezari vreo varianta pentru ca boala secolului 20 sa fie complet eradicata.

Potrivit unui studiu de referinta, desfasurat in 14 tari, pe aproape 1000 de cupluri de sex masculin din Europa, persoanele care au HIV si care au urmat un anumit tratament constant si eficient in egala masura cu medicamente antiretrovirale nu si-au mai infectat partenerii.

Insa, pentru ca infectia sa dispara cu adevarat, sustine acelasi studiu, este nevoie ca toate persoanele infestate cu HIV sa urmeze un tratament complet. Asadar, in cele 1000 de cupluri, in care unul dintre parteneri a primit tratament de suprimare a virusului, s-a demonstrat ca nu mai exista cazuri de transmitere la partenerul HIV-negativ, in conditiile unui sex fara prezervativ.

Mai mult, desi 15 barbati au fost infectati cu HIV pe durata a opt ani, cat a durat cercetarea, testul ADN a scos in evidenta faptul ca infectia a survenit ca urmare a faptului ca raportul sexual s-a facut cu altcineva si nu cu partenerul care nu se afla sub tratament.

Remediu pentru SIDA? "Este nemaipomenit, este fantastic!"

"Este nemaipomenit, este fantastic!“, a exclamat profesorul doctor Alison Rodger, de la University College London, unul dintre autorii principali ai studiului, dupa ce intreaga cercetare a fost publicată în revista medicala "The Lancet".

Din cercetarile mai vechi, era cunoscut faptul ca tratamentul protejeaza cuplurile heterosexuale in care unul dintre parteneri are HIV.

Ce spune studiul lui Allison Rodger?

Persoanele masculine care intretin relatii sexuale intre ele au risc zero de a transmite HIV daca urmeaza un tratament cu antiretrovirale.

"Constatarile noastre sustin mesajul campaniei internationale U=U, conform caruia o incarcatura virala nedetectabila face HIV netransmisibil. Acest mesaj puternic poate sa ajute pentru a pune capat pandemiei de HIV, evitand transmiterea virusului si combatand stigmatizarea si discriminarea la care sunt supuse multe dintre persoanele care traiesc cu HIV," a adaugat Bruce Richman, cercetatoarea britanica.
 

Remediu pentru SIDA? "Diagnosticarea infectiei cu HIV este dificila in primele stadii"

Myron Cohen, profesor la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite, unul dintre "pionierii" cercetărilor despre eficienţa tratamentelor antiHIV, nu este la fel de optimist precum Rodger. Specialistul a precizat ca aceasta boala este mult prea puternica si extrem de raspindita si ca intreaga planeta nu-si poate baza strategia de preventie doar pe acest principiu.

"Nu este intotdeauna usor ca oamenii sa fie depistaţi cu HIV sau sa aiba acces la ingrijiri medicale, cu atat mai mult cu cat teama, stigmatizarea, homofobia continua sa ingreuneze tratamentele contra HIV.

In plus, diagnosticarea infectiei cu HIV este dificila in primele stadii ale sale, perioada in care transmiterea virusului este foarte eficientă", a mai spus Cohen.

Dupa aceste studii si mai ales dupa multiplele cercetari, ramane intrebarea daca o astfel de boala poate fi si mai ales daca se vrea a fi eradicata. S-a lansat si o ipoteza potrivit careia, daca se vor respecta trei conditii, atunci HIV-ul ar putea fi invins pana in 2030!

Remediu pentru SIDA? Care sunt cele trei conditii?

1. 90% din persoanele infectate trebuie sa stie si sa constientizeze ca sunt seropozitive. Cu cat oamenii vor cunoaste mai bine efectele negative pe care le produce acest virus, cu cat se va vorbi deschis si pe larg despre subiect, cu atat va fi mai bine.

2. 90% sa urmeze tratament. Bolnavii trebuie sa constientizeze ca au o problema grava, dar care poate fi rezolvata daca au incredere in specialisti. Este foarte important ca toti pacientii sa stie dinainte la ce se expun si, mai ales, la ce-i expun pe altii si sa aiba incredere in solutiile propuse.

3. 90% din cei sub tratament sa aiba virusul nedetectabil.

Pe hartie, proiectul este foarte ambitios, numai ca natura umana este greu de controlat. In acest moment doar 59% dintre persoanele seropozitive se afla sub tratament!

Ce arata statistica

40 de milioane de persoane, din intreaga lume, erau diagnisticate cu HIV in urma cu doi ani. 21% din aceste persoane se aflau sub tratament cu antiretrovirale.

78 de milioane de oameni au fost infectati cu HIV, din anii 80, de cand s-a declansat oficial epidemia de SIDA.

35 de milioane de oameni au murit din cauza virusului HIV!

1,8 milioane de infectari se produc in fiecare an.

Un milion de oameni mor anual din cauza SIDA.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare