Boli

# hemoroizi externi # hemoroizi interni #hemoroizi

Remedii pentru hemoroizi interni si externi

 

Hemoroizii sunt vene dilatate la nivelul anusului si rectului inferior, similare cu venele varicoase. Hemoroizii se pot dezvolta in interiorul rectului (hemoroizi interni) sau sub pielea din jurul anusului (hemoroizi externi).

Aproape trei din patru adulti se confrunta cu hemoroizi din cand in cand. Hemoroizii au o serie de cauze, insa de multe ori cauza este necunoscuta.

Din fericire, exista optiuni eficiente pentru tratarea hemoroizilor. Multi oameni isi amelioreaza starea cu ajutorul tratamentelor la domiciliu, cum ar fi Cicatridina supozitoare, si prin schimbarea stilului de viata.

Simptome

Hemoroizii interni si externi au semne si simptome diferite.

Hemoroizi externi

Acestia se dezvolta sub pielea din jurul anusului si provoaca:

  • mancarime sau iritatie in zona anala
  • durere sau disconfort
  • inflamatie in jurul anusului
  • sangerare

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni apar in interiorul rectului. De obicei, nu pot fi detectati la atingere si rareori provoaca disconfort. Unii oameni, insa, se confrunta cu urmatoarele semne:

  • sangerare nedureroasa in timpul defecarii
  • prolaps hemoroidal (formatiune care prolabeaza la nivelul canalului anal), ducand la durere si iritatie.

Cauze

Venele din jurul anusului se pot intinde din cauza presiunii asupra zonei rectale si se pot umfla. Hemoroizii apar in urma scaderii rezistentei peretelui venos din cauza:

  • incordarii in timpul miscarilor intestinale
  • statului pe vasul de toaleta pentru perioade lungi de timp
  • diareei sau constipatiei cronice
  • obezitatii
  • sarcinii
  • intretinerii de relatii sexuale anale
  • alimentatiei sarace in fibre
  • ridicarii regulate a obiectelor grele

Remedii la domiciliu pentru hemoroizi

Iata cateva remedii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor.

Bai calde cu sare Epsom

Baile calde pot ajuta la calmarea iritatiilor cauzate de hemoroizi. Pentru a face o baie de sezut puteti scufunda doar zona afectata intr-o apa in care ati pus sare Epsom sau puteti face baie direct in cada, daca puteti.

Se recomanda sa faceti o baie de sezut timp de 20 de minute dupa fiecare miscare intestinala. Adaugarea de sare Epsom in apa poate ameliora durerea provocata de hemoroizi.

Comprese reci

Aplicati comprese reci pe zona afectata timp de 15 minute pentru a ameliora umflarea. Compresele reci pot fi un tratament extrem de eficient pentru hemoroizii mari si durerosi.

Asigurati-va ca infasurati gheata intr-un prosop. Nu aplicati niciodata ceva inghetat direct pe piele, deoarece acest lucru poate afecta serios pielea.

Hamamelis

Hamamelisul poate reduce atat mancarimea, cat si durerea, cele doua simptome principale ale hemoroizilor externi. Este un antiinflamator natural, deci poate reduce si umflarea.

Aloe vera

Gelul de aloe vera este adesea folosit pentru a trata hemoroizii si afectiunile pielii. Se crede ca are proprietati antiinflamatorii care ar putea ajuta la reducerea iritatiei.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un antiseptic natural care poate ajuta la ameliorarea durerii, mancarimii si disconfortului. Uleiul de arbore de ceai poate ajuta, de asemenea, la lupta impotriva bacteriilor care ar putea duce la infectii la nivelul pielii deteriorate sau iritate.

Utilizati ulei de arbore de ceai impreuna cu alte tratamente naturale, cum ar fi hamamelis sau aloe, pentru o si mai mare ameliorare a semnelor si simptomelor de hemoroizi interni si externi.

Ulei de cocos

Conform unor cercetari din 2008, uleiul de cocos are proprietati antiinflamatorii puternice care pot reduce inflamatia si umflarea. Proprietatile sale analgezice (de calmare a durerii) pot ajuta la reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Potrivit studiilor din 2014, proprietatile sale antibacteriene ajuta la vindecarea mai rapida a hemoroizilor.

Unguente eliberate fara prescriptie medicala (OTC)

Unguentele si cremele OTC pot fi gasite in aproape fiecare farmacie si pot ameliora aproape imediat simptomele hemoroizilor. Unele au capacitatea de a reduce venele umflate si pot ajuta la vindecarea mai rapida a hemoroizilor.

Cu toate acestea, daca optati pentru o crema cu hidrocortizon, nu o utilizati mai mult de o saptamana.

Tratamente medicale pentru hemoroizi

In unele cazuri, pot fi necesare tratamente medicale suplimentare sau interventii chirurgicale daca simptomele sunt severe sau daca apar complicatii de la hemoroizii netratati.

Printre variantele de tratamente medicale sau chirurgicale ale hemoroizilor se numara:

Crema cu nifedipina si lidocaina

Acest tip de crema este prescris pentru tratarea durerii si a venelor umflate in interiorul carora s-au format cheaguri de sange.

Creme sau unguente cu corticosteroizi pe baza de prescriptie

Aceste creme, care contin hidrocortizon sau pramoxina, amelioreaza mancarimea si umflaturile.

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice este o procedura prin care hemoroidul este legat la baza cu inele de cauciuc, intrerupand fluxul de sange. Drept urmare, hemoroizii se micsoreaza in cateva zile.

Scleroterapie

Aceasta procedura presupune injectarea in hemoroizi a unei substante care intareste peretii vaselor de sange si micsoreaza aceste vene umflate.

Coagulare in infrarosu

In timpul procedurii, medicul foloseste un dispozitiv care creeaza un fascicol de lumina infrarosie. Caldura creata de lumina infrarosie produce cicatrizarea tesutului, ceea ce permite oprirea fluxului sanguin catre hemoroid. Hemoroidul dispare, iar cicatricea formata pe canalul anal nu permite umflarea venelor pe acest canal. Coagularea in infrarosu este o procedura medicala folosita pentru tratarea hemoroizilor de dimensiuni mici si medii.

Hemoroidectomia

Aceasta operatie se face sub anestezie generala. In timpul acesteia, chirurgul taie hemoroizii din anus sau rect fara a afecta sfincterul anal. Hemoroidectomia poate provoca dureri semnificative timp de cateva saptamani si este utilizata numai in cazurile severe in care alte tratamente nu au functionat.

Capsarea hemoroizilor (hemoroidopexie capsata)

Aceasta procedura, numita hemoroidopexie capsata, blocheaza fluxul de sange catre tesutul hemoroidal. De obicei, este utilizata numai pentru hemoroizi interni. Capsarea provoaca, in general, mai putina durere decat hemoroidectomia.

Ligaturarea arterei hemoroidale sub control Doppler

Un chirurg foloseste un dispozitiv cu ultrasunete (ecograf) pentru a detecta artera care alimenteaza hemoroidul cu sange. Un ac cu ata medicala se trece pe sub artera si se face un nod extern care intrerupe vascularizatia hemoroidului.

FOTO: catena.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare