Boli

#recuperare medicala obligatorie #importata recuperare medicala #recuperare medicala

Reabilitarea medicala, absolut obligatorie pentru reintegrarea pacientului in familie si in societate

"Dupa reanimare, trebuie sa urmeze reabilitarea medicala, pentru binele pacientului!” - sub aceasta deviza se desfasoara la Bucuresti, in perioada 13-15 octombrie, cel de-al 45-lea Congres National Anual de Reabilitare Medicala.

Temele abordate sunt: Afectiuni neurologice, Afectiuni ale muschilor, articulatiilor si osului, Durerea, Medicina Fizica si Balneologie, precum si Reabilitare Medicala.  

„Orice afectiune cronica sau accident sever duce la pierderea unor abilitati, ceea ce determina un grad mai mare sau mai mic de dizabilitate; pe cale de consecinta, interventia de a REabilita persoana este nu numai logica, ci este o necesitate si nu in ultimul rand un drept al persoanei – conform OMS si Conventiei ONU a Drepturilor Oamenilor cu Dizabilitati. Reabilitarea va ajuta persoana sa duca o viata independenta, sa se reintegreze in familie si in societate si sa se bucure de o calitate buna a vietii. Din acest motiv, am propus ca Reabilitarea Medicala sa fie inclusa in Strategia Nationala de Sanatate 2022-2030.”, spune Prof. Univ. Dr. Mihai Berteanu, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala.  

Ministrul Sanatatii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a subliniat la eveniment importanta continuitatii in gandire si actiune, iar cei 100 de ani ai Societatii Romane de Reabilitare Medicala sunt o dovada in acest sens: „Este impresionanta evolutia tehnologiei si este esential sa integram cat mai rapid cele mai noi si inovatoare descoperiri in actul medical. Printr-o abordare integrativa si o colaborare interdisciplinara, putem reda independenta oamenilor si ii putem sprijini in efortul lor de reintegrare socio-profesionala.”

Consilierul prezidential Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Paun a mentionat cresterea la nivel mondial a nevoii de reabilitare si ritmul accelerat al inovarii digitale ce a permis accesul pacientilor la servicii de calitate. Consecventa este determinanta pentru atingerea obiectivelor, de aceea este necesara o colaborare cat mai buna a tuturor celor implicati in acest proces.

„In contextul imbatranirii populatiei, unul dintre principalele noastre obiective este dezvoltarea domeniului de recuperare medicala. Acest lucru se poate face printr-o colaborare integrata si prin utilizarea celor mai noi tehnologii minim invazive pentru o reinsertie in familie si in societate cat mai rapide. Aceasta specialitate va intregi actul curativ al celorlalte specialitati. Am mare incredere in specialistii nostri din acest domeniu, de aceea am regandit valoarea contractelor si a pachetelor disponibile cetatenilor incepand cu anul 2023 si translatarea serviciilor de specialitate a venit ca un lucru firesc”, a declarat Conf. Univ. Dr. Adela Cojan – presedinta CNAS.

„Medicina de preventie are un rol definitoriu in societate, de aceea dezvoltarea ei este un lucru absolut obligatoriu. La inceputul secolului, progresul tehnologic era imposibil de prevazut, dar iata ca in prezent avem acces la inventii si tehnologii care ne ajuta sa redam independenta pacientilor si posibilitatea unei reintegrari socio-profesionale cat mai rapide. Datorita procesului de reabilitare, imposibilul poate deveni posibil. De aceea, trebuie sa punem accentul pe un management eficient si pe echipe multidisciplinare”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga - rector UMFCD. „Patrimoniul balnear al Romaniei reprezenta 1/3 din patrimoniul Europei. Este important sa valorificam aceasta resursa, de aceea, Societatea Romana de Reabilitare Medicala a fost principalul artizan al modificarilor Contractului Cadru cu Casa Nationala de Asigurari de Societate in perioada 2014-2022”, a mentionat Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea.

Pe parcursul celor trei zile, participantii vor descoperi si testa cele mai noi tehnologii din domeniu si vor avea acces la cei mai buni specialisti din tara si din strainatate.  

Medicina Fizica si de Reabilitare este specialitatea ce se ocupa cu preventia, diagnosticul, tratamentul si managementul reabilitarii persoanelor cu dizabilitati. Scopul ei este sa amelioreze calitatea vietii si sa redea functionalitatea pacientilor.

Afectiuni generatoare de dizabilitate:

  • cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.)
  • post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.)
  • altele – arsuri, postCOVID etc.

Societatea Romana de Reabilitare Medicala a implinit in acest an 100 de ani, fiind continuatoarea de drept si de fapt a Asociatiei de Hidrologie Medicala si Climatologie infiintata in 1922. Atunci, elementul terapeutic principal il constituiau factorii naturali existenti in statiunile balneare: namolul, climatul, mofetele, apele minerale.  Astazi, acesti factori naturali au inceput sa fie considerati solutii complementare la principalele metode de reabilitare: medicamente inovative, interventii minim-invazive, mijloace de investigatie sofisticate, dispozitive robotizate, exoscheleti, dispozitive cu realitate augumentata si virtuala.

In Romania sunt peste 1500 specialisti in medicina fizica si de reabilitare si peste 350 de rezidenti in pregatire, fapt care asigura dezvoltarea si pe viitor a specialitatii, dar mai ales premisele ca persoanele cu dizabilitati sa beneficieze de servicii medicale de inalta calitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare