Boli

#ucidere coronavirus #razele soarelui #coronavirus #experti

Razele soarelui ucid coronavirusul? Ce spun expertii

Din ce in ce mai multe zvonuri precum faptul ca expunerea la soare poate ucide coronavirusul circula pe internet. Sunt insa adevarate? Au efect razele UV si vitamina D, pe care corpul si-o ia de la soare, in lupta impotriva coronavirusului?

Aceste intrebari se regasesc din ce in ce mai des in randul populatiei, mai ales dupa de presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, le-a sugerat medicilor sa foloseasca lumina ultraviolete (UV) pentru a lupta impotriva coronavirusului. Aceste declaratii au dus la si mai multe intrebai din partea populatiei din intreaga lume, mai ales ca in tarile calde virusul se raspandeste cu dificultate.

“Cea mai importanta constatare pe care am facut-o pana in prezent este legata de efectul puternic pe care lumina solara pare sa il aiba asupra uciderii virusului, atat pe suprafete cat si in aer. Am vazut un efect similar si cand vine vorba de temperatura si umiditate. Cresterea temperaturii si/sau a umiditatii sunt mai putin favorabile dezvoltarii si raspandirii virusului.”, declara Bill Bryan, subsecretarul in materie de securitate interna in domeniul stiintei si tehnologiei.

Bryan a adaugat ca virusul este distrus cel mai rapid in momentul in care se combina trei factori de mediu: o temperatura ridicata, o umiditate crescuta si lumina directa a soarelui. Acest lucru a ridicat sperantele ca noul coronavirus ar putea deveni mai putin contagios in lunile de vara.

Cu toate acestea, in momentul de fata cercetarea nu a fost publicata si nu exista alte dovezi care sa ateste acest lucru. Prin urmare nu se stie cat de eficienta este lumina UV impotriva virusului.

Este adevarat ca lumina UV poate scadea viabilitatea virusurilor (inclusiv noul coronavirus) pe suprafete, dar “asta nu inseamna ca persoanele cu COVID-19 care se expun la lumina UV - sau la lumina solara, care contine radiatii UV - vor scapa de infectiei”, explica expertul in boli infectioase Amesh A. Adalja, MD, savant senior la Johns Hopkins Centrul pentru Securitate Sanatate din Maryland. 

Mai mult, expunerea la lumina UV are riscuri pentru sanatate, de la alergii grave la aparitia cancerului de piele. 

Comentariile presedintelui Trump au provocat atata valva in randul populatiei din intreaga lume incat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a adaugat pagina dedicata coronavirusului, la mituri, urmatoare explicatie: “Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade NU previne coronavirusul. Te poti infecta cu noul coronavirus indiferent de cat de insorita si calduroasa este vremea. Tarile cu vreme calda (cu temperaturi de 25 de grade Celsius, sau peste) au raportat cazuri de coronavirus”.

“Lumina solara a fost recent in centrul atentiei in ceea ce priveste stirile despre coronavirus si dintr-un alt motiv. Este o sursa naturala excelenta de Vitamina D, care are multe beneficii pentru sanatate, inclusiv o rezistenta crescuta la bolile infectioase. Dar cand vine vorba de COVID-19, cercetarile sunt limitate. Studiile clinice au inceput in Spania si Franta pentru a vedea daca Vitamina D imbunatateste rezultatele pacientilor cu COVID-19, dar pana in prezent nu exista dovezi ca aceasta ar reduce riscul de a contracta coronavirusul. Cu toate acestea, Vitamina D poate ajuta la reducerea riscului unei infectii respiratorii mai severe”, declara medicul Cynthia Sass, Masterand in Sanatatea Publica.

Medicul sustine ca este necesar ca oamenii sa-si faca un test privind nivelul de vitamina D din sange, pentru a afla daca au sau nu nevoie de suplimente. “Testul determina daca pacientul are nevoie de un supliment de Vitamina D si, daca da, dozarea adecvata de Vitamina D suplimentara se va face de medic”, adauga Cynthia Sass.

Suplimentele de Vitamina D luate “dupa ureche” pot avea efecte secundare grave, atrage atentia medicul. “Doze mari de vitamina D pot declansa reactii adverse nedorite, care pot include niveluri crescute de calciu din sange, impact negativ asupra inimii, vaselor de sange si rinichilor. Alte efecte secundare pot include batai neregulate ale inimii si tulburari digestive”, spune Cynthia Sass, potrivit health.com. 

Sursa: health.com

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului