Raceala si lipsa poftei de mancare: de ce nu poti manca nimic cand te imbolnavesti

Boli

#raceala #gripa #boli #lipsa poftei de mancare

Raceala si lipsa poftei de mancare: de ce nu poti manca nimic cand te imbolnavesti

Lipsa poftei de mancare este una dintre cele mai comune manifestari ale racelii si este aproape sigur ca si tu te-ai confruntat cu aceasta problema. Din punct de vedere stiintific, pierderea apetitului in perioada in care esti bolnav de raceala are o explicatie, deci nu ar trebui sa te ingrijorezi ca vei slabi prea mult.
 

Sistemul imunitar scade pofta de mancare pentru a deveni mai puternic

In momentul in care in organism se instaleaza infectia cu virusul racelii, sistemul imunitar incepe lupta cu germenul respectiv, insa pentru aceasta, consuma foarte multa energie. Printre celelalte procese ale organismului care sunt mari consumatoare de energie se numara si digestia, astfel ca atunci cand este amenintat de un virus, sistemul imunitar ia inclusiv energia necesara descompunerii alimentelor.

Altfel spus, digestia este incetinita, iar tu simti ca nu ai pofta de mancare, chiar daca ti se pune in fata preparatul tau preferat.

Raspunsul inflamator se reflecta asupra apetitului

Pofta de mancare scade mult atunci cand esti racit si din cauza raspunsului inflamator complex al organismului, prin care sunt secretate substante numite citokine. La randul lor, citochinele au diverse efecte, unul dintre acestea fiind scaderea apetitului.

Pe masura ce incepi sa te vindeci de raceala, productia de citokine scade, astfel ca pofta de mancare incepe, usor, usor, sa revina la normal.

Sinusurile infundate, responsabile pentru pierderea gustului

Nu in ultimul rand, ar trebui sa stii ca lipsa poftei de mancare in caz de raceala este o consecinta a infundarii sinusurilor si a inflamarii mucoasei nazale. Cand ai nasul infundat, te confrunti cu un miros foarte slab sau chiar inexistent, situatie denumita medical hiposmie.

Diminuarea simtului olfactiv duce in mod normal la pierderea gustului, intrucat mare parte din gustul alimentelor vine si din mirosul lor imbietor.

Daca vrei sa testezi legatura dintre miros si gust, este suficient sa iti strangi narile si sa incerci sa mananci un aliment. Vei observa ca gustul este mult atenuat. Acelasi lucru se intampla si atunci cand esti racit: gustul alimentelor este fad, astfel ca nu esti tentat sa mananci.

Ar fi bine sa nu te lasi invins de raspunsul organismului la raceala. Cand esti bolnav, este foarte imporant sa te alimentezi corespunzator cu supe calde, legume si fructe si sa te hidratezi, chiar daca nu-ti face o deosebita placere.

Sursa foto: homefoodsafety.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului