Boli

#purtare corecta masca # purtare masca #drumul damascului

Purtarea corecta a unei masti de protectie ar putea reduce riscul de infectie la aproape zero

Mastile de protectie au fost o masura eficienta pentru a limita transmiterea virusului inca de la inceputul pandemiei. Un expert CSIC merge mai departe si spune ca daca "toti am purta o masca FFP2 in mod corespunzator, probabilitatea de infectare ar fi aproape zero".

 

Covidul si alte boli respiratorii ar putea fi mult mai bine controlate daca utilizarea mastilor ar fi generalizata.

Alegerea unor masti care sa se potriveasca perfect pe fata, astfel incat sa nu existe goluri prin care sa patrunda aerosoli, ar fi esentiala pentru a obtine un astfel de control. Daca oamenii ar fi pe deplin constienti de eficienta reala a mastilor si de momentul in care este cu adevarat necesar sa le poarte, situatia pandemiei ar putea fi diferita.

Masca s-a dovedit a fi cheia prevenirii infectiei cu covid, chiar si in cazul unor variante transmisibile precum omicronul. Deoarece filtrul oferit de masca este util impotriva oricarei variante de coronavirus.

Problema este ca nu purtam masca potrivita. Acest lucru creste probabilitatea de infectare.

"Daca am purta cu totii masti FFP2 adaptate corect la nas, probabilitatea de infectare ar fi aproape de zero", explica José M. Lagarón, cercetator la Consiliul National de Cercetare din Spania (CSIC).

O astfel de protectie ne-ar apara de infectie chiar si dupa 20 de minute de contact cu o persoana infectata.

Acest lucru este confirmat de mai multe studii. Una dintre cele mai recente cercetari a fost publicata de expertii in aerosoli de la Institutul Max Planck din Göttingen, Germania. In cadrul simularilor efectuate cu dinamica aerosolilor, au putut verifica faptul ca, daca se utilizeaza o masca FFP2, ajustata la nas si cu fixare laterala pana la urechi, riscul este aproape nul.

"Acest lucru arata importanta alegerii celor mai potrivite masti, cum ar fi FFP2, si a montarii corecte a acestora", confirma Lagarón, care este, de asemenea, specialist in materiale de filtrare si masti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare