Boli

#donatori #irinel popescu #transplant hepatic #operatii transplant #Institutul Clinic Fundeni

Prof. dr Irinel Popescu: “Avem in vedere deschiderea unui al doilea sau chiar al treilea program de transplant hepatic”

Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fara precedent, a declarat prof. dr Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din institut, presedinte al Academiei de Stiinte Medicale, intr-un interviu acordat Agerpres. Renumitul medic a mai spus ca au fost depuse la Agentia Nationala de Transplant mai multe dosare privind deschiderea unui al doilea sau chiar al treilea program de transplant hepatic.

Prof. dr Irinel Popescu a explicat succesul programului de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, “in primul rand, datorita numarului mare de donatori aflati in moarte cerebrala din acest an si continuarii operatiei de transplant de la donatori in viata, asa incat am ajuns in prezent la 78 de operatii de transplant hepatic, care este probabil una dintre cele mai mari cifre la nivel european in momentul actual”.

Rata de supravietuire de 93%

O alta “cauza: pentru rezultatele programului este pusa pe seama “largirii gamei de procedee chirurgicale la aproape tot ceea ce s-a inventat in materie de transplant hepatic pana in momentul de fata. Beneficiul este, in primul rand, al bolnavilor. Este, insa, si in beneficiul echipelor chirurgicale, anestezice, gastroenterologice si radiologice implicate in programul de transplant. Cresterea experientei se reflecta de altfel in cea mai buna rata de supravietuire, de circa 93%”.

Seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic spera ca aceste date se vor mentine in urmatoarea perioada. “Romania are nevoie de un numar estimat de operatii de transplant hepatic situat intre 300 si 400 pe an, este loc pentru a imbunatati chiar cifrele existente, necesitatea de transplant fiind sensibil mai mare decat acoperim noi in momentul de fata. Avem in vedere deschiderea unui al doilea sau chiar al treilea program de transplant hepatic”.

Extinderea Laboratorului de chirurgie experimentala, pana in 2015

Referitor la planuri, tot in cadrul aceluiasi interviu, realizatorul primului transplant hepatic din Romania a spus ca “cel mai important proiect la care lucram in momentul de fata are acronimul CEMT (centru de excelenta in medicina translationala). Este un proiect cu finantare europeana, castigat prin competitie organizata de Ministerul Cercetarii si care implica extinderea actualului Laborator de chirurgie experimentala din Institutul Clinic Fundeni, crearea de noi spatii pentru sali de operatie si laboratoare, precum si dotarile corespunzatoare. Proiectul este in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, iar cand va fi gata, in anul 2015, va fi unul din cele mai moderne centre de cercetare din Europa de Est”.

Primit in Academia Franceza de Medicina

De curand, prof. dr Irinel Popescu a fost primit ca membru corespondent in Academia de Medicina a Frantei, dupa ce a fost premiat de presedintele Republicii Moldova cu cea mai inalta distinctie a statului, Ordinul Republicii. “Distinctia acordata de presedintele Republicii Moldova, care, de altfel, vine la putin timp dupa Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, acordata de presedintele Romaniei, arata, cred eu, importanta din ce in ce mai mare care se acorda transplantului hepatic, ca metoda terapeutica.

Primirea in Academia Franceza de Medicina, institutie de mare prestigiu, nu este una onorifica, ci se face printr-un proces de selectie, la care au participat mai multi candidati. M-a bucurat ca dintre cei opt chirurgi participanti la selectie eu am fost primul, iar in adunarea generala am primit circa 70 de voturi din cele 80 exprimate", a explicat prof. dr Irinel Popescu.
 

Sursa foto: antena3.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului