INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Boli

#neuromielita optica #boli autoimune rare # tratament inovator #boli autoimune #romania

Primul tratament inovator disponibil in Romania pentru o boala autoimuna rara si debilitanta

Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice, sau TSNMO, este o afectiune autoimuna, cronica, rara si debilitanta a Sistemului Nervos Central. Aceasta se manifesta in principal prin afectarea nervilor optici si a maduvei spinarii.

 

Boala este intalnita cel mai des la femei cu varsta intre 30 si 40 de ani si afecteaza pana la 10.000 de persoane in Europa si peste 200.000 de oameni la nivel global. In Romania nu exista statistici oficiale cu privire la prevalenta acestei boli.

Pacientii din Romania care sufera de aceasta boala au acum acces la o terapie inovatoare pentru tratamentul specific. Aceasta terapie este singurul tratament rambursat in Romania pentru aceasta maladie, cu administrare subcutanata la fiecare patru saptamani, ceea ce ofera posibilitatea efectuarii tratamentului in clinici apropiate de domiciliul pacientilor.

Tratamentul este dezvoltat de compania Roche si este disponibil pacientilor in regim compensat integral. Terapia este indicata pentru tratamentul tulburarilor din spectrul neuromielitei optice (TSNMO) la pacienti adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani care sunt seropozitivi la anticorpii anti-aquaporina 4 IgG (AQP4-IgG).

Cauza exacta a acestei boli ramane necunoscuta.  Interleukina 6 (IL-6), o proteina produsa de multe tipuri de celule imune si care are rol de transmitere a semnalelor in corpul nostru, este considerata un factor cheie in declansarea acestei boli. Deoarece Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice este o boala progresiva, cu episoade de acutizare (recaderi), simptomele se acumuleaza si se agraveaza in timp, astfel incat la 5 ani dupa diagnostic, peste jumatate dintre pacienti isi vor pierde vederea sau vor fi nevoiti sa foloseasca un scaun cu rotile. Mai mult, pana la 30%  dintre pacientii cu aceasta boala sunt diagnosticati gresit cu scleroza multipla, din cauza manifestarilor similare incipiente ale celor doua boli.

“Pana recent, pacientii care sufereau de Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice nu aveau parte de un tratament specific pentru aceasta boala. Acum ca avem acces la tratament, este deosebit de important ca persoanele care sufera de aceasta boala sa inceapa tratamentul cat mai repede dupa diagnosticarea sau debutul bolii, pentru a preveni severitatea recaderilor si a preveni acumularea de leziuni neurologice. Educatia medicala a pacientilor cu privire la simptomele bolii poate fi un ajutor important pentru a diagnostica aceasta boala cat mai rapid”, a declarat Dr. Romana Homorodean, medic primar neurologie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare