Boli

#carcinom hepatocelular #cancer ficat #imunoterapie #tratament

Primul tratament cu imunoterapie disponibil pentru pacientii cu cea mai frecventa forma de cancer de ficat

Pacientii romani diagnosticati cu carcinom hepatocelular (CHC), cea mai intalnita forma de cancer de ficat, au acces, incepand din luna iulie anul acesta, la un tratament inovator pe baza de imunoterapie. Terapia este introdusa pe piata de compania Roche si este indicata pentru tratamentul pacientilor adulti cu CHC avansat sau nerezecabil care nu au avut anterior alte tratamente sistemice. Tratamentul este disponibil pacientilor cu CHC avansat in regim compensat integral, prin Programul National de Oncologie.

 

Aceasta este prima si singura solutie terapeutica pe baza de imunoterapie aprobata in Uniunea Europeana pentru aceasta forma de cancer de ficat in stadiu avansat. Imunoterapia actioneaza prin intarirea sistemul imunitar, care poate astfel lupta mai eficient impotriva cancerului.

„In arsenalul terapeutic al acestei boli, tratamentele disponibile in stadii initiale sunt limitate, in timp  ce in stadii avansate, solutiile sunt si mai putine. Avand in vedere cresterea incidentei in Europa, dar si in Romania a acestui tip de cancer, ne bucuram ca pacientii nostri pot avea acces la un tratament inovator care poate imbunatati semnificativ calitatea vietii si supravietuirea.” a declarat Conf. Dr. Adina Croitoru, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti.

Cancerul de ficat este al saselea cel mai frecvent tip de cancer din lume, iar CHC reprezinta 90% dintre cazurile inregistrate. CHC este un cancer agresiv, cu optiuni limitate de tratament si care reprezinta una dintre principalele cauze de deces prin cancer la nivel mondial. In Europa, incidenta cancerului de ficat este in crestere, cu peste 80.000 pacienti diagnosticati si aproximativ 77.000 de decese pe an.

CHC apare in principal la persoane cu ciroza provocata de virusi hepatitici (B sau C) sau de consumul de alcool si este de regula diagnosticat in stadii avansate, motiv pentru care este denumit si „ucigasul tacut”.

In pofida prevalentei ridicate, persoanele care sufera de aceasta boala, au in continuare putine optiuni de tratament si supravietuire scazuta. Prognosticul pentru CHC nerezecabil ramane rezervat, cu putine tratamente sistemice disponibile si o rata a supravietuirii la 1 an mai mica de 50% .

In Romania, potrivit estimarilor, in 2020 au fost inregistrate peste 3.600 de cazuri noi de cancer de ficat si aproape 3.400 de decese prin CHC, ceea ce reprezinta a patra cauza de deces prin cancer din tara noastra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului