Boli

#laborator acreditat #Societatea Europeana de Cardiologie # rezonanta magnetica cardiovasculara # rezonanta magnetica #laborator

Primul si singurul laborator de rezonanta magnetica cardiovasculara din Sud-Estul Europei, acreditat de Societatea Europeana de Cardiologie se afla in Romania

Centrul Medical Emerald a fost recent acreditat de catre Societatea Europeana de Cardiologie, prin Asociatia Europeana de Imagistica Cardiovasculara (ESC-EACVI) si este, astfel, primul si singurul laborator de rezonanta magnetica cardiovasculara din Sud-Estul Europei care primeste aceasta recunoastere.

La nivel european, doar 13 alte centre au fost recunoscute, din opt tari: Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Elvetia, Olanda, Lituania si Egipt. Astfel, Romania, prin Centrul Medical Emerald, se alatura unei companii selecte de centre de excelenta in cardiologie si imagistica cardiovasculara, precum Manchester University NHS Foundation Trust, University Hospital Zürich, Barts Heart Centre – CMR Unit sau Cardiovascular Institute Paris Sud Massy.

Stagii de fellowship pentru cardiologii din Romania si din strainatate

Aceasta acreditare ofera Centrului Medical Emerald posibilitatea de a desfasura proiecte de cercetare si studii clinice, precum si desfasurarea unor stagii de pregatire in colaborare cu Societatea Europeana de Cardiologie. Astfel, tinerii cardiologi din Romania sau din strainatate pot beneficia de pregatire (stagii de fellowship) alaturi de echipa medicala Emerald la noi in tara.

Echipa de imagistica cardiovasculara prin rezonanta magnetica Emerald (CARDIO-RM) este o echipa medicala multidisciplinara formata din medic cardiolog, radiolog si tehnician/asistent, alaturi de o echipa administrativa care se ocupa de preluarea si pregatirea corespunzatoare a cazurilor in functie de particularitatile fiecarui pacient. Echipa este formata din doctorul Razvan Capsa – medic primar radiologie si imagistica medicala, cu experienta de peste 15 ani in imagistica cardiovasculara, doctorul Radu Nicolaescu – radiolog specializat in RM cu un interes special pentru bolile cardiace congenitale si doctorul Sebastian Onciul, cardiolog imagist pregatit in Marea Britanie in domeniul Cardio-RM, co-editor al Ghidului de Rezonanta Magnetica Cardiovasculara al Societatii Europene de Cardiologie si al  Societatii Europene de Imagistica Cardiovasculara (ESC/EACVI), cu acreditare nivel 3 in CARDIO-RM oferita de EACVI.

Peste 1500 de investigatii Cardio-RM de la lansarea centrului Emerald

De la lansarea centrului, echipa Emerald a efectuat peste 1500 de investigatii CARDIO-RM pentru pacienti din 30 de centre medicale din 14 orase din tara, colaborand in rezolvarea acestor cazuri cu  peste 100 de medici cardiologi. Aproximativ 200 de investigatii au fost realizate gratuit, beneficiarii fiind cazuri sociale in care investigatia prin rezonanta magnetica a avut un rol crucial in stabilirea diagnosticului, modularea tratamentului si a prognosticului pacientului. 

Centrul Medical Emerald se afla in acest proces de certificare europeana de peste 8 luni de zile, existand o lista foarte stricta de criterii, de la echipamentele tehnice si software folosite la acreditarile echipei medicale, numarul de investigatii realizate si chiar tipurile de secvente utilizate, fiind obligatorii o inalta calitate a examinarilor si acoperirea unei arii mari de patologii, incluzand patologii congenitale, cardiomiopatii, miocardita sau boala cardiaca ischemica.

Din octombrie, departamentul de imagistica cardiovasculara din Emerald lanseaza o noua investigatie – Angio-CT coronarian prin instalarea unui aparat computer tomograf de ultima generatie alaturi de o echipa de specialisti radiologi si cardiologi, completand astfel paleta de investigatii de diagnostic pentru afectiunile cardiovasculare.

Rezonanta magnetica cardiovasculara (Cardio-RM) este cea mai avansata metoda imagistica de evaluare a functiei inimii. La Emerald, investigatia este realizata de o echipa formata dintr-un medic radiolog cu experienta si un medic cardiolog specializat in RM cardiovasculara, in timpul acesteia fiind preluate peste 1500 de imagini de pe inima, cu ajutorul unui aparat de ultima generatie, mai rapid, mai precis si mai silentios. Rezonanta magnetica este o scanare nedureroasa si inofensiva, ce permite sa privim in interiorul corpului fara utilizarea razelor X. Cu ajutorul unui magnet si a undelor radio obtinem imagini detaliate, de foarte buna calitate cu privire la structura si functia inimii.

Este indicata in cazul urmatoarelor patologii: Insuficienta cardiaca, Cardiomiopatie hipertrofica, Miocardita, Fibroza miocardica, Cardiomiopatie dilatativa, Displazie aritmogena de ventricul drept, Bloc de ramura stanga, Extrasistole ventriculare, Aritmii ventriculare, Resincronizare cardiaca, CRT, Talasemie, Hemocromatoza, Amiloidoza, Boala Fabry, Regurgitare aortica, Insuficienta aortica. La Emerald se efectueaza si rezonanta magnetica cardiaca de stres, o investigatie noua in Romania, dar foarte utilizata in celelalte tari europene, dedicata unor patologii speciale, cum ar fi: Boala cardiaca ischemica, Infarct miocardic acut, Cardiopatie ischemica, Angina pectorala, Stenturi coronariene, Bypass aorto-coronarian.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare