Boli

#tratament #virus #evolutie #medicamente #hiv #vindecare

Primul copil vindecat de HIV: Care sunt implicatiile acestei realizari

Vestea ca un copil din Mississippi a fost vindecat de HIV cu ajutorul unui tratament standard aplicat foarte devreme, la o zi de viata, ar putea reprezenta o sansa pentru toti ceilalti copii care sunt infectati cu Virusul Imunodeficientei Umane.

In acest sens, cercetatorii efectueaza mai multe teste pentru a determina daca acelasi tratament este valabil si la alti copii. Unele dintre studii sunt destul de greu de realizat, potrivit expertilor din Mississippi.

Tratament

Cercetatorii considera ca vindecara fetitei s-a datorat faptului ca au intervenit din timp, in primele 30 de ore de la nastere, cand i-au administrat trei tipuri de medicamente antivirale. Fata a fost depistata HIV pozitiv la nastere, virusul fiind transmis de la mama care era, de asemenea, infectata cu virusul HIV.

Evolutie

Copilul are acum doi ani si jumatate, nu mai ia medicamente de un an si nu prezinta semne de infectie. Potrivit medicilor care au avut grija de fetita, acesteia nu i s-au mai depistat urme de virus in sange nici la 10 luni dupa ce mama sa a incetat sa ii mai administreze tratamentul.

Medicamentele administrate fetitei nu au ucis insa virusul. Potrivit analizelor efectuate, virusul a ajuns la un nivel la care nu mai putea fi detectat, in primele 29 de zile de tratament.

Daca cercetarile au rezultate pozitive, s-ar putea descoperi, in sfarsit, un tratament pentru HIV la copii.

"Pacientul din Berlin"

Cazul fetitei este al doilea din istoria de vindecare a infectiei cu HIV. In 2007, Timothy Ray Brown din Berlin a devenit prima persoana din lume care a reusit sa se vindece de infectia cu HIV. Barbatul urma un tratament complicat pentru leucemie care a presupus distrugerea sistemului imunitar. Dupa un transplant de celule stem de la o persoana care s-a nascut cu o mutatie genetica, barbatul a fost vindecat de HIV.

Sperante de vindecare

Cazul fetitei vindecate indica faptul ca exista diferite moduri prin care persoanele infectate cu HIV pot fi vindecate. Daca in cazul "pacientului din Berlin" a fost vorba de o serie de proceduri complexe, in cazul bebelusului din Mississippi vindecarea a fost rezultatul direct al unui tratament cu medicamente antivirale.

Potrivit cercetatorilor, un tratament antiviral administrat in primele zile de la nastere poate ajuta organismul bebelusilor sa lupte impotriva virusului si sa obtina o remisie a acestuia fara un tratament de lunga durata. In acest sens, se fac in continuare teste.

Sursa foto: gawker.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului