Boli

#tenie #parazit cancer #tenie cancer #cancer

Primul caz de cancer transmis la om de un parazit!

Medicii se confrunta cu o premiera medicala! A fost inregistrat primul caz de cancer transmis de om de o tenie, cel mai frecvent parazit intalnit la om.

In cazul unui  barbat de 41 de ani din Columbia, infectat cu HIV, cercetatorii au descoperit tumori la plamani care nu erau alcatuite din celule umane, ci din cele ale unei tenii care traia in corpul sau. La 72 de ore dupa ce oamenii de stiinta au determinat cauza tumorilor, barbatul a decedat.

Bolnavul de 41 de ani a mers la doctor dupa ce s-a confruntat cu febra, tuse si a pierdut in greutate timp de cateva luni. In urma cu peste 10 ani, acesta fusese diagnosticat cu HIV, insa nu urma un tratament pentru acest virus.

La computerul tomograf s-au evidentiat tumori in plamanii si in noduli sai limfatici, iar biopsiile au scos la iveala celule atipice. Acestea au fost examinate apoi la microscop, unde s-a constatat ca se comportau precum celulele canceroase - se multiplicau rapid si se inghesuiau. Celulele nu pareau a fi insa umane, fiind de 10 ori mai mici decat cele canceroase obisnuite.

Dupa o serie de teste, cercetatorii au descoperit in tumoarea bolnavului ADN-ul unei specii de tenie, numita H. nana.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca, din cauza faptului ca barbatul era infectat cu HIV, tenia a crescut continuu in corpul sau, nefiind atacata de sistemul imunitar. Ulterior, mutatiile dezvoltate in celulele teniei au facut ca acestea sa devina canceroase.

„Am fost uimiti cand am descoperit acest nou tip de boala - teniile cresc intr-o persoana si fac cancer, care apoi se raspandeste la gazda, cauzand dezvoltarea de tumori”, a declarat dr. Atis Muehlenbachs, cercetator si doctor la un centru pentru prevenirea si controlul bolilor infectioase, unul dintre co-autorii acestui studiu publicat, miercuri, in New England Journal of Medecine.

 

Desi cazul acestui barbat este unul extrem de rar, cercetatorii au avertizat ca milioane de oameni din lume sunt infectati atat cu tenii, cat si cu HIV, „astfel ca e posibil sa existe mai multe cazuri care sa nu fie recunoscute”, afirma dr. Muehlenbach.

H. nana este cel mai comun tip de tenie care afecteaza oamenii, infectand in fiecare moment pana la 75 de milioane de oameni din intreaga lume.

Din nefericire, daca vor aparea si alti pacienti cu aceeasi boala nemaiintalnita pana acum, medicii nu sunt siguri care ar fi tratamentul corespunzator.

Medicamentele care trateaza tenia ar putea sa nu aiba efect si impotriva celulelor ei canceroase, insa e posibil ca cele care trateaza cancerul uman sa fie eficiente si impotriva celulelor canceroase ale parazitului, cred oamenii de stiinta.

 

 

Sursa foto: sanger.ac.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare