Boli

#sange #pasi #leziune #sanatate #prim ajutor #sangerare #rana #rani #lovituri

Primul ajutor in caz de rani usoare

Lovituri, cazaturi sau taieturi provocate de diverse obiecte ascutite sunt ranile de care poti suferi de mai multe ori pe an. In perioada copilariei, cei mici sunt frecvent predispusi la accidentare in special in zona capului, a coatelor si a genunchilor si raman de cele mai multe ori cu „semne de buna purtare”.

O leziune este insotita adesea de sangerare , situatie care se poate complica in cazul in care victima sufera de o alta afectiune. De asemenea, riscul de infectare este extrem de ridicat deoarece la nivelul pielii se gasesc peste 200 de tipuri de germeni care provoaca infectii cutanate.

Asadar, iata 7 pasi pentru a invata cum se poate opri o sangerare:

Pasul 1. In cazul in care ai la indemna o trusa de prim ajutor, este recomandat sa se curete rana cu apa oxigenata , deoarece are rolul de a distruge microbii, dar si de a opri sangerarea. De asemenea, spuma pe care o creeaza scoate la suprafata corpii straini care au patruns la nivelul ranii.

Pasul 2. Daca victima prezinta o rana care este murdara si nu ai o trusa de prim ajutor, se va spala zona afectata cu blandete, de preferat cu apa calduta si sapun. Retine ca nu este indicat sa aplici sapunul direct pe rana. Mainile se spala pana faci clabuc, dupa care cureti rana cu spuma rezultata si ulterior clatesti cu apa curata.

Pasul 3. Verifica tipul de sangerare: determinata de ruperea de vase capilare(superficiala), de ruperea de artere sau de ruperea de vene. Pentru ca in lipsa unor cunostinte medicale, este greu de depistat tipul de sangerare, ghideaza-te dupa modul in care curge sangele si culoarea acestuia. Daca este deschis la culoare, dar mai ales daca vine in jet pulsatil, abundent, este recomandat sa ceri sfatul unei persoane calificate medical.

Pasul 4. Daca sangerarea este insa capilara si nu poate fi vorba de o rana serioasa, este necesar sa aplici un bandaj la nivelul plagii. Bandajul se aplica destul de strans si se leaga bine pentru a se mentine pentru mai mult timp.

Pasul 5. In conditiile in care se depisteaza sangerarea arteriala (sange deschis la culoare, care curge cu rapiditate) se va aplica foarte strans un garou deasupra arterei care sangereaza. Garoul se tine legat aproximativ 20 de minute, dupa care se dezleaga. Daca in continuare sangele curge, se va lega din nou si se va slabi garoul dupa inca 20 de minute, pentru a nu se leza tesuturile din zona care nu mai primeste sange.

Daca sangerarea este venoasa, se procedeaza la fel numai ca legarea garoului se va face sub rana care sangereaza.

Pasul 6. Bandajul se scoate dupa 2-3 zile, prin umezirea locului afectat cu apa oxigenata, pentru ca dezlipirea sa se faca mult mai usor.

Pasul 7. In situatia in care sangerarea este din ce in ce mai puternica, este indicat sa se transporte victima la cea mai apropiata unitate spitaliceasca.

Citeste despre: Cum se ingrijesc ranile usoare

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului