Boli

#boli de inima #afectiuni #simptome

Primele simptome care pot provoca o boala de inima

Bolile de inimă sunt afecțiuni frecvente care ne pot pune în pericol viața. Potrivit studiilor, una din patru persoane decedează ca urmare a unei afecțiuni cardiovasculare, de aceea este important să cunoaștem simptomele care pot provoca o astfel de problemă.

 

Deseori, semnalele care ne avertizează că activitatea inimii nu funcționează în parametri optimi sunt evidente; iată care sunt primele simptome care anunță o boală de inimă:

Disconfortul în zona pieptului

De cele mai multe ori, afecțiunile sistemului cardiovascular sunt simplu de identificat datorită manifestărilor specifice, una dintre ele fiind disconfortul resimțit în zona pieptului. Cel mai adesea, senzația de disconfort sau chiar durere în zona pieptului sunt o caracteristică a infarctului miocardic. Deși nu putem generaliza, în majoritatea cazurilor durerea este situată sub stern, ușor către stânga.

Trebuie să subliniem, însă, că mai ales în rândul femeilor, acest simptom poate fi absent sau transformat într-o senzație de arsură interpretată (eronat) drept o problemă de ordin digestiv.

Oboseala

Oboseala este un simptom care poate trăda multe dezechilibre ale stării de sănătate, inclusiv bolile inimii. Oboseala ca efect al insuficienței cardiace se manifestă cu precădere în cazul pacientelor care urmează să experimentezi un atac de cord. De asemenea, oboseala exagerată poate să apară pe fondul instalării cardiopatiei ischemice (afecțiune care provoacă îngustarea arterelor coronare).

Pulsul mare

Dacă ți-ai monitorizat bătătile inimii acasă și ai observat, constant, că ai un puls mare, consultă cât mai repede un medic cardiolog. Cu atât mai mult se impune un control de specialitate dacă resimți și alte simptome care prevestesc bolile de inimă. Atunci când nu sunt influențate de factori precum stările emoționale, anumite tratamente medicamentoase, de vârstă sau de un efort fizic intens, aritmiile pot fi asociate unei boli de inimă, cu ar fi: boala arterială coronoriană, cardiomiopatie, sau hipertensiune arterială.

Dificultățile de respirație

Respirația greoaie care apare chiar și atunci când depui doar un minimum de efort ar putea trăda o boală de inimă, cel mai adesea o insuficiență cardiacă. De asemenea, dificultățile de respirație apar și în cazul pacienților care au un atac de cord. Respirație șuierătoare se numără și ea printre simptomele insuficienței cardiace.

Amețeala

Pacienții care suferă de afecțiuni la nivelul sistemului cardio-respirator acuză, printre altele, senzații de amețeală, foarte frecvent însoțite de palpitații, iar în cazurile severe asociate și cu vertij sau chiar leșin. Așadar, dacă simți că în ultima vreme amețeala și-a făcut simțită prezența tot mai des, mergi la un consult cardiologic.

Umflarea extremităților

Un simptom mai puțin previzibil al bolilor de inimă este umflarea extremităților, mai precis a gleznelor, a picioarelor sau a stomacului. Deseori, pacienții care se confruntă cu insuficiența cardiacă vor observa că încălțămintea pare mai strâmtă ca de obicei. Acest lucru se întâmplă ca urmare a faptului că ritmul sângelui care este pompat dinspre inimă încetinește, iar fluidele se acumulează în zonele pe care tocmai le-am menționat.

Durerile de brațe și/sau de spate

Un alt simptom neașteptat care poate atrage atenția asupra unei probleme a inimii constă în dureri de brațe și/sau de spate. De regulă, există distincții de gen în ceea ce privește localizarea durerilor, în special a celor de brațe; astfel, bărbații pot acuza disconfort în brațul stâng, în timp ce femeile se pot confrunta cu dureri la nivelul ambelor mâini. Pe de altă parte, persoanele din ambele categorii simt dureri în piept care radiază către zona spatelui. Atacul de cord sau angina pectorală sunt cele două afecțiuni de inimă care se manifestă astfel.

Apneea în somn

Sforăitul zgomotos poate fi o cauza a apneei în somn, o boală care provoacă pauze în respirație pe durata orelor de odihnă și care este asociată, spun specialiștii, cu firilația arterială. Pacienții care au apnee în somn pot suferi de hipertensiune arterială.

Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care trădează o boală de inimă; alături de acestea există și alte manifestări ce caracterizează afecțiunile sistemului cardiovascular, iar printre ele se numără tusea, greața și durerile de gât sau de maxilar.

Sursa foto: Shutterstock.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare