Boli

#depistare cancer de san #lectii gratuite #palpare #cancer de san

Preventia in cancerul mamar incepe acasa. Lectii gratuite de autopalpare a sanilor pentru bucurestence

De astazi pana pe 17 octombrie,  bucurestencele pot invata cum sa isi faca autopalparea sanilor in mod corect. Lectiile au loc in Centrul Comercial Carrefour Orhideea si fac parte din campania  „Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea”. Proiectul se afla la a treia editie si isi propune sa ajute femeile sa inteleaga ca preventia in cancerul de san incepe acasa.

 

Programul lectiilor de autopalpare a sanilor este urmatorul:

  • 13-15 octombrie, 14:00 - 20:00
  • 16-17 octombrie, 10:00 - 20:00

Studente la facultatea de Medicina din Bucuresti vor invata femeile cum sa isi faca autopalparea sanilor cu ajutorul unor mulaje anatomice sub forma de sani si al unui clip video.

„Un alt pas important in preventia cancerului de san este programarea la ecografie (pana in 40 de ani) sau la mamografie (dupa 40 de ani). Aceasta programare ar trebui sa fie un obicei firesc, asa cum iti serbezi ziua de nastere, de pilda! Ecografia mamara nu doare, nu este neplacuta, nu este periculoasa, nu este invaziva, nu trebuie sa faci pregatiri speciale pentru ea si poate fi cel mai frumos gest de iubire fata de tine si cei dragi.” spune Cosmina Grigore, presedinta Asociatiei Imunis.

De altfel, si Cezar Irimia, presedintele FABC, atrage atentia ca „Diagnosticarea si tratamentele oncologice trebuie sa continue si in timpul pandemiei. Cancerul nu asteapta sa treaca pandemia. Femeile care suspecteaza un cancer de san trebuie sa vina cu incredere la spital, iar cele diagnosticate deja, trebuie sa aiba acces la tratament in conditii optime.”

Ce trebuie sa stii despre cancerul de san

Cancerul de san este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei si reprezinta principala cauza de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societatii Europene de Oncologie Medicala.

  • In Romania, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de san anul trecut, ceea ce inseamna 11 femei pe zi.
  • O femeie din opt care atinge varsta de 85 de ani va dezvolta cancer de san in timpul vietii.
  • 70% dintre cazurile de cancer de san sunt descoperite prin autoexaminare.
  • Pentru informatii suplimentare despre cancerul de san, accesati www.canceruldesan.ro

„Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea” este o campanie de preventie a cancerului mamar, aflata la a treia editie, dezvoltata de Societatea Romana de Chirurgie si Ginecologie Oncologica (SRCGO), Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Asociatia Imunis si sprijinita de Roche.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare