Conform datelor statistice si estimarilor Societatii Americane de Cancer:
- Peste 20% dintre cancerele de col uterin apar la femeile cu varsta mai mare de 65 de ani
- In SUA, in acest an, vor fi diagnosticate 13.820 de cazuri noi de cancer de col uterin
- In SUA, aproximativ 4.360 de femei ar putea muri din cauza cancerului de col uterin
- Peste 300 de milioane de cazuri de infectie cu HPV sunt inregistrate in fiecare an.
De asemenea, potrivit datelor statistice si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS):
- Sute de femei mor in fiecare an din cauza cancerului de col uterin
- In 2022, peste o treime dintr-un milion de femei de pe glob au murit din cauza cancerului de col uterin
- Screening-ul este o masura preventiva pentru cancerul de col uterin.
Pe baza datelor statistice, s-a ajuns la concluzia ca 67,4% dintre femei au supravietuit 5 ani sau mai mult, dupa ce au fost diagnosticate cu un cancer de col uterin.
Avand in vedere faptul ca infectia cu papilomavirus este cauza principala a aparitiei leziunilor canceroase, au devenit foarte populare testele de screening HPV. In prezent, femeile ar trebui sa acorde atentie unor probleme de sanatate, cum ar fi infectia cu papilomavirus si modificarilor precanceroase ale colului uterin. Aceste afectiuni sunt foarte complexe si au un impact asupra vietii femeilor.
Papilomavirusul uman (HPV) este unul dintre cei mai frecventi agenti patogeni transmis prin contact sexual. Problema infectiei cu HPV consta in faptul ca virusul este contagios si persista mult timp in organism. Medicii spun ca virusul papiloma uman poate duce la complicatii grave sub forma de boli oncologice.
Unele infectii cu papilomavirus (HPV) sunt de forma unor leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scazut, care se rezolva in timp, de la sine. Despre leziunile intraepiteliale scuamoase de grad inalt si cancerul de col uterin s-a spus ca sunt mai putin frecvente insa reprezinta probleme de sanatate mai grave.
Prevenirea si controlul infectiei cu HPV
Screening-ul HPV este o strategie importanta in ziua de azi, pentru examinarea si detectarea infectiei cu acest virus, in scopul diagnosticarii precoce, aplicarii unui plan de tratament la timp si prevenirii dezvoltarii complicatiilor. In acest mod se poate preveni cancerul asociat cu infectia cu HPV.
Pentru identificarea infectiei, initial se face un examen citologic – testul Babes Papanicolau. Acesta este cel mai important test de screening, care poate depista leziuni cu potential de progresie catre leziuni grave, ceea ce ar necesita investigatii suplimentare in vederea stabilirii unui diagnostic. Frotiul Papanicolau este un test preventiv si este indicat femeilor cu varsta cuprinsa intre 25-65 de ani, care au avut activitate sexuala regulata. Daca rezultatele sunt normale, atunci testul se va face o data la trei ani.
Pe langa acest test Babes Papanicolaou se poate efectua si identificarea tipurilor de risc crescut HPV.
Alte proceduri sunt: colposcopia si biopsia cu examen histologic. Colposcopia este o procedura endoscopica prin care se realizeaza o examinare a tractului genital inferior, a partii inferioare a uterului. Toate acestea ajuta la diagnosticarea infectia cu HPV si la evaluarea impactul acesteia asupra starii colului uterin.
O alta afectiune precanceroasa, in care pe suprafata colului uterin se dezvolta celule anormale, este displazia colului uterin sau neoplazia intraepiteliala cervicala.
Alte teste de screening si analize recomandate o data pe an sunt: ecografia transvaginala, imunocitochimia, analize sange si altele. Toate acestea au rolul de a stabili un diagnostic exact si de a alege strategia de tratament cea mai potrivita.
Pentru a face aceste tehnici speciale la un nivel optim, conteaza sa apelezi la o echipa medicala care utilizeaza o abordare ce permite relatii bune medic-pacient, cat si intre membrii echipei, cu actiuni bazate pe pregatire si respect reciproc. Aceasta abordare profesionala apare la echipa medicala Sphera, care conduce una dintre cele mai apreciate clinici medicale pentru femei din Bucuresti.
FOTO: freepik.com
Advertorial