Boli

#Premii Nobel #Premiul Nobel Medicina # premii nobel 2013

Premiile Nobel in Medicina: Castigatori care au schimbat lumea

Cel mai recent Premiu Nobel pentru Medicina a fost decernat, luni, 7 octombrie, unui grup de trei cercetatori americani pentru munca si descoperirile facute cu privire la sistemul ce regleaza traficul intracelular. Cei trei oameni de stiinta completeaza o lista prestigioasa de nume care au revolutionat lumea medicala, printre care se numara si George Palade.

1. Robert Edwards

Numele fiziologului britanic Robert Edwards va fi mereu corelat cu fertilizarea in vitro pentru care a si fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Medicina in 2010.

Pe scurt, tehnica IVF dezvoltata de medicul britanic implica extragerea de ovule din ovarul femeii, fertilizarea lor cu sperma in laborator, urmata de implantarea oului fertilizat in uterul femeii. Primul copil conceput in urma fertilizarii in vitro este britanica Louise Brown, nascuta in 1978.

2. Selman Waksman

In 1952, Premiul Nobel pentru Medicina i-a fost decernat lui Selman Waksman pentru descoperirea streptomicinei, primul antibiotic destinat combaterii tuberculozei. Decizia a starnit controverse, intrucat premiul nu i-a fost acordat si lui Albert Schatz, cel care a lucrat cu Waksman la descoperirea streptomicinei.

3. Barbara McClintock

Geneticiana Barbara McClintock a primit Premiul Nobel in 1983 pentru descoperirea transpozonilor genetici, secvente de ADN care isi pot schimba pozitia in genom. Cercetatoarea americana este una dintre cele zece femei carora le-a fost acordat un Premiu Nobel pana in prezent.

4. James Watson, Francis Crick si Maurie Wilkins

Cei trei oameni de stiinta au castigat premiul Nobel in 1962 pentru descoperirea structurii si semnificatiei acidului dezoxiribonucleic - ADN-ul.

Un rol important in descoperirea structurii de dublu helix ("scara rasucita") a ADN-ului l-a jucat si Rosalind Franklin, gratie muncii sale in domeniul cristalografiei cu raze X. Cercetatoarea s-a stins insa din viata in 1958, astfel ca Premiul Nobel nu i-a fost acordat, regulile interzicand distinctiile postume.

Alti cercetatori ale caror nume sunt corelate cu descoperirea structurii si proprietatilor ADN-ului sunt Alex Stokes, Herbert Wilson, Erwin Chargaff si Oswald Avery.

5. Alexander Fleming, Ernst Boris Chain si Sir Howard Walter Florey

O descoperire cu adevarat revolutionara in domeniul sanatatii a fost cea a penicilinei (in 1928), pentru care Alexander Fleming, Ernst Boris Chain si Sir Howard Walter Florey au fost recompensati cu Premiul Nobel in 1945. Descoperirea antibioticului derivat din ciupercile Penicillium a salvat vietile a numerosi soldati raniti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

6. Emil von Behring

Primul Premiu Nobel pentru Fiziologie si Medicina a fost acordat in 1901 si a ajuns la cercetatorul german Emil von Behring pentru descoperirea tratamentului difteriei si al tetanosului cu ser specific, dar si pentru contributia adusa la conturarea "teoriei hormonale a imunitatii".

7. Albert Claude, Christian de Duve si George Emil Palade

Cei trei oameni de stiinta, printre care si medicul american de origine romana George Palade, au primit in 1974 Premiul Nobel pentru descoperirile lor in domeniul infrastructurii celulare, cu precadere a ribozomilor, care au influentat decisiv dezvoltarea biologiei celulare moderne.

Sursa foto: scenicreflections.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare