Boli

#paralizie plex brahial #pacient operat #premiera romania

Premiera in medicina privata romaneasca: pacient cu paralizie de plex brahial, operat

Un pacient cu paralizie de plex brahial a fost operat prin Asocitia Zetta. Interventia realizata de dr. Dragos Zamfirescu este o premiera in medicina privata romaneasca.

 

„Sunt foarte putine centre in lume unde se fac operatii cu doi muschi gracilis pentru paralizii complete de plex brahial. In Europa probabil ca sunt 5-6, in Statele Unite, la fel. Mai des se fac in Asia, mai cu seama in Japonia – tara in care s-a facut prima data aceasta succesiune de operatii. De mentionat ar fi si Coreea de Sud, Taiwan sau China”, spune dr. Dragos Zamfirescu, medic primar in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, fondator atat al Clinicii cat si al Asociatiei Zetta.

Pe plan local, Asociatia Zetta – infiintata in 2017 -  este cunoscuta pentru nenumaratele premiere nationale din domeniul chirugiei plastice in mediul privat. Iar astazi adauga in palmares o noua interventie chirugicala inedita la noi in tara. Daca in mod normal, pretul unei astfel de operatii ar fi fost cuprins intre 6.000 – 8.000 de euro, in timp ce in strainatate un pacient diagnosticat cu paralizie de plex brahial ar fi platit intre 150.000 si 200.000 de euro, aici, pacientul a fost operat gratuit.

Studiu de caz

Contextul: Un tanar de 27 de ani a facut accident de motocicleta in 2012, a stat 6 luni la reanimare si aproape 2 ani in spital.

Diagnosticul pacientului: Paralizie de plex brahial.

Riscul major: Vasele de sange (de calibru 1,5 mm) sa se infunde si muschiul sa moara, iar operatia sa fi fost efectuata in zadar. 

Rezultatul: In astfel de situatii se porneste de la faptul ca atunci cand nu ai absolut nimic, chiar si  o mica imbunatatire este semnificativa. Foarte multi pacienti nu se pot astepta la rezultate apropiate de normal, nu se pot face minuni, dar se pot recupera astfel incat membrul lor superior sa le fie util.

„Operatia de astazi este a 3-a dintr-un sir de operatii reconstructive etapizate la un pacient, cu un politraumatism sever care, pe langa multe alte leziuni interne, a avut si o avulsie completa a radacinilor plexului brahial. Pana sa ajunga la noi, pacientul a stat luni de zile in reanimare si aproape un an de zile intr-un spital de urgenta din Bucuresti”, spune dr. Dragos Zamfirescu,

„Etapa de astazi a fost cea in care am incercat sa maximalizam rezultatele celorlalte doua anterioare. Mai precis, s-a practicat un transfer liber de muschi gracilis – al doilea transfer liber de gracilis conectat la radacina C7 de pe partea contralaterala sanatoasa”, explica medicul.

Daca celelalte doua operatii au fost legate de folosirea a trei ramuri din nervii intercostali, grefa de nerv ulnar vascularizat la C7 contralateral si un muschi gracilis pentru flexia cotului, acest transfer functional muscular are ca obiectiv cresterea fortei flexei cotului si o oarecare flexie a degetelor. „Ceea ce inseamna, practic, ca incordand mana sanatoasa pacientul isi incordeaza si mana de pe partea bolnava”, continua dr. Zamfirescu.

Dr. Dragos Zamfirescu este doctor in stiinte medicale, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructive, cu o experienta de aproape 21 de ani in chirugie. El are la active peste 8.000 de interventii chirurgicale dintre care unele cu grad deosebit de dificultate si premiere nationale.

In 2017 el a fondat Asociatia Zetta, prin intermediul careia strange donatii pentru a finanta operatiile persoanelor cu probleme majore precum tumori, traumatisme sau paralizii. Daca in 2019 el a tratat peste 100 de pacienti prin prisma organizatiei sale non-profit, in 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus, acesta s-a ocupat de circa 50 de cazuri. „Principiul general dupa care ne alegem pacientii prin Asociatia Zetta este acela ca niciun pacient cu o problema majora nu va fi refuzat la noi pe considerente financiare. Pe de alta parte, fondurile pe care le strangem, le utilizam pentru pacientii care au conditii materiale nu foarte stralucite”, spune el.

La baza criteriilor de includere in categoriile de persoane pentru care Asociatia Zetta acorda facilitati financiare stau date oficiale publicate de institutii nationale de statistica si centre de cercetare a calitatii vietii, informatii care pot fi consultate pe siteul Asociatiei.

Clinica Zetta, fondata in 2012, a obtinut in 2020 afaceri de peste doua milioane de euro si avea in medie 26 de angajati. Compania LMS Plastic Surgery Clinique, care opereaza clinica Zetta, detinuta in proportie de 95% de medicul Dragos Zamfirescu, lucreaza si cu colaboratori.

Regulament pe fondul pandemiei de COVID - 19

Comitetul de organizare (CO) va asigura teste rapide de COVID – 19 pentru concurentii la competitiile FIS Children Trophy si FIS SES Cup si va pune la dispozitia acestora masti de protectie FFP2 pentru toti participantii, antrenori atleti, oficiali, pe intreaga durata a defasurarii competitiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare