Boli

#ore de somn #somn odihnitor #somn

Prea mult somn iti poate afecta creierul: cate ore de odihna cresc riscul de dementa

Lipsa somnului este de mult timp recunoscuta ca factor de risc pentru dementa, insa un nou studiu arata ca si excesul de somn poate avea efecte negative serioase asupra sanatatii creierului.

Cercetatorii de la Centrul de Stiinte ale Sanatatii al Universitatii Texas au descoperit ca persoanele care dorm in medie 9 ore pe noapte prezinta un risc crescut de imbatranire accelerata a creierului, ceea ce poate duce la probleme de memorie mai tarziu. Specialistii considera ca „durata prelungita a somnului” poate fi un factor de risc timpuriu, dar reversibil, pentru boli neurodegenerative.

Somnul in exces imbatraneste creierul cu peste 6 ani

Studiul a urmarit 1.853 de adulti sanatosi cu varste intre 27 si 85 de ani, timp de doua decenii. Participantii au fost testati periodic pentru memorie, rationament verbal, orientare vizual-spatiala si timp de reactie. La fiecare 4 ani, au completat si chestionare despre numarul de ore dormite pe noapte.

Rezultatele au fost clare: cei care dormeau 9 ore sau mai mult aveau scoruri mai slabe la toate testele cognitive. In medie, creierul lor parea cu 6,5 ani mai „batran” comparativ cu cei care dormeau mai putin.

Legatura cu depresia, dar nu doar atat

Cei mai afectati au fost participantii cu simptome de depresie, care dormeau peste 9 ore. Depresia poate duce la somn excesiv, iar in aceste cazuri, afectiunea psihica ar putea contribui la declinul cognitiv.

Totusi, si participantii fara semne de depresie, dar care dormeau mult, au prezentat un declin semnificativ al functiilor cognitive, mai ales la testele de memorie vizuala si concentrare.

„Tulburarile legate de durata si calitatea somnului contribuie la cresterea riscului de Alzheimer si alte afectiuni cognitive”, a explicat profesorul Young, coordonatorul cercetarii.

Studii care confirma riscurile

Descoperirile sunt in linie cu alte cercetari. Un studiu publicat in revista Psychiatry Research, derulat pe 10 ani, a aratat ca somnul de peste 8 ore este asociat cu un risc cu 64% mai mare de a dezvolta dementa.

Cercetatorii nu stiu cu exactitate de ce prea mult somn afecteaza creierul, dar un studiu suedez a sugerat ca poate fi vorba de dereglarea ritmurilor circadiene. Somnul in timpul zilei ar putea interfera cu procesul prin care creierul elimina toxinele, afectand astfel sanatatea mentala.

Pe de alta parte, este posibil ca nevoia crescuta de somn sa fie un semn timpuriu al afectarii cerebrale si nu o cauza in sine.

Aproape jumatate dintre cazurile de Alzheimer pot fi prevenite

Un studiu publicat in The Lancet arata ca aproape 50% dintre cazurile de Alzheimer pot fi prevenite prin controlul a 14 factori de risc, printre care se numara pierderea auzului, colesterolul crescut, lipsa activitatii fizice si problemele de vedere.

Boala Alzheimer afecteaza circa 982.000 de oameni doar in Marea Britanie. In 2022, peste 74.000 de persoane au murit din cauza dementei, cu 5.000 mai multe decat in anul anterior. Costurile pentru sistemele de sanatate sunt uriase, iar OMS estimeaza ca lipsa activitatii fizice provoaca anual aproximativ 2 milioane de decese la nivel global.

Somnul este esential pentru sanatate, dar prea mult poate deveni un pericol, mai ales pentru creier. Daca dormi frecvent peste 9 ore pe noapte si te simti tot obosit sau ai dificultati de concentrare, ar fi bine sa discuti cu un medic. Poate fi un semn de avertizare pentru afectiuni ascunse sau pentru declin cognitiv in faza incipienta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare